Свилен Овчаров


Адвокат Свилен Овчаров e на 44 години. Завършил е право в Софийския университет, има множество специализации в чужбина, основно в областта на международното право и международното търговско право. Специалист по юридически английски с много опит. Има стаж от 18 години като адвокат и над 22 години като юрист. Помага на доброволни начала консултира природозащитни организации без заплащане, част от доброволческата група на Зелените адвокати (http://ecopravo.blogspot.com). 

Освен в собствена практика, Свилен е водил дела като доброволец и е участвал успешно в кампаниите срещу незаконни строежи в парк Странджа и Черноморието, контрола на храните и етикетиране на ГМО, спирането на заменките по Черноморието, както и в кампанията по промените в Закона за горите през 2012. Спечелил е множество дела, довели до важни прецеденти в полза на природата и природосъобразния бизнес. Между тях са делата за парк Пирин и Парк Странджа

Свилен е отличен с множество награди. През 2012 година печели дело пред международен трибунал на ЕС и ООН в Женева, с което се обявява ЗУТ като незаконен и противоречащ на конвенции на ЕС и ООН, тъй като недопустимо лишава от права на съседите и на засегнатата общественост в строителния процес. 

  • Вижда зеленото бъдеще на България в ж.п. инфраструктурата за пътнически и товарните превози, която ще гарантира конкурентоспособност на българската продукция на пазарите в ЕС и по света. 
  • Намира Природата за единствения ресурс за туризъм и без опазване на природните дадености туристически бизнес не е възможен. 
  • Смята, че качеството на живот ще се подобри с повече зеленина, рециклиране на отпадъците, градски вело-алеи и обществен транспорт. 
  • Противник е на субсидирането на замърсяващи производства и мръсна енергетика. Според него това представлява незаконна държавна помощ, която бърка в джоба на потребителите.