Atanas_Chobanov_5Драги “Зелени октоподи”,

Вероятно ме познавате, защото от 10 години не преставам да разследвам и да пиша за опазването и спасяването на застрашената българска природа. Подходът ми е да се идентифицират и изобличат конкретните лица и институции, които имат пряка вина. Опитът показва, че в повечето случаи с посегателства над природата заради “инвеститорски интерес” се разкриват грозни злоупотреби с власт и пари.

Работата ми като разследващ журналист в сайта Биволъ, заедно с Асен Йорданов, се характеризира с една интересна дума на английски – muckrackers.

Приблизителният превод е Atanas_Chobanov_2– “стържещите гюбре”. Така, стръжейки гюбрето, което обилно е заляло българския публичен живот, даваме нашия малък принос за нормализацията на обществото ни, чрез осъзнаване на степента на замърсяване.

За съжаление напоследък установявам, че вместо примери за повече прозрачност и отчетност, от ключови европейски институции се получават сигнали за тяхното дълбоко и системно замърсяване, по български образец.

Какво друго ни казват отказите на ЕП да предостави информация за корупционни и шуробаджанашки практики като гранта за съпругата на Сергей Станишев, или фактурите за интернет тролове на Илиана Йотова? Какво ни казват европейските лидери, които се прегръщат и целуват с наркотрафиканта Буда, идентифициран и от ЦРУ? Какво ни казва цензурата, на която беше подложена презентацията на Биволъ в Съвета на Европа? Казва ни цинично следното: избрали сме си тук едни “наши кучи синове”, подхвърляме им по нещо в копанята, а вие не смейте да гледате в нея, не е ваша работа.

Atanas_Chobanov_3Срещу този европейски гьонсуратлък, по-рафиниран от балканския, но също толкова противен и дори по-вреден, можем и трябва да надигаме глас отвън, но трябва да го атакуваме и отвътре, с инструментите на самите европейски институции.

За да бъдат ефективни, те трябва да се очистят от гюбрето на политическото лицемерие. Оръжието ни срещу него са фактите, истината и отстояването на правото да я казваме свободно.

Ето какво ме мотивира да се кандидатирам, не за да се присъединя към хлъзгавия политически европейски пул на комфортното статукво, а за да разбия комфорта на “кучите синове” и на техните стопани. Да предложа и да подкрепям предложения за законодателство, което да въведе максимална прозрачност, отчетност и осветляване на всеки публичен лев или евро, като се започне от самите европейски институции и се стигне до най-малката европейска община.

 

Atanas_Chobanov_4Освен да наложи прозрачност за самата себе си, Европа може и трябва да защити и насърчи автентичните граждански организации и изобличителите (whistleblowers) на корупцията, да гарантира неутрална и свободна от цензура цифрова среда, да финансира разследващата журналистика, да ограничи нездравото надничане в личния ни живот. Ключов момент е да се пресекат офшорните финансови потоци на мафията и “инвеститорите-корупционери”, заграбващи и унищожаващи публичния ресурс.

Всички разбираме, че това е дълга и трудна битка, която си струва да бъде водена, за да оставим на децата си една по-умна, по-честна и по-здрава европейска среда.

Благодаря Ви за вниманието и доверието!

Атанас Чобанов