Кауза Запазени гори

Зелените за Запазени гори

През юни 2012 година Народното събрание прие скандални промени в Закона за горите, които дадоха възможност за: застрояване без изключване от горския фонд, ползване на 160% от прираста на гората и изсичане без план на всички гори до 20 дка. Под надзора на депутата от ГЕРБ Емил Димитров тези промени бяха вмъкнати тихомълком и без предизвестие от комисията на второ четене, заедно с добилите известност поправки „Витоша ски“. Законопроектът дойде след безпрецедентна медийна кампания за очерняне на представителите на активните природозащитни организации и Зелените.

Гласуваните промени предизвикаха масови граждански протести на Орлов мост. След тях Президентът наложи вето на закона. Членове на Коалиция „За да остане природа в България“, които сега са кандидат-депутати на Зелените, бяха сред най-активните граждани спрели скандалните промени.

One Comments

  • Маргарита Дойчинова 01 / 02 / 2018 Reply

    Би било добре в каузата да включите горите на Странджа. Така борбата за опазване на планината и дърветата в нея ше има повече тежест, сега никой от отговорните органи не обръща внимание на поголовната сеч там

Вашият коментар