Кауза Запазени гори

Зелените за Запазени гори

През юни 2012 година Народното събрание прие скандални промени в Закона за горите, които дадоха възможност за: застрояване без изключване от горския фонд, ползване на 160% от прираста на гората и изсичане без план на всички гори до 20 дка. Под надзора на депутата от ГЕРБ Емил Димитров тези промени бяха вмъкнати тихомълком и без предизвестие от комисията на второ четене, заедно с добилите известност поправки „Витоша ски“. Законопроектът дойде след безпрецедентна медийна кампания за очерняне на представителите на активните природозащитни организации и Зелените.

Гласуваните промени предизвикаха масови граждански протести на Орлов мост. След тях Президентът наложи вето на закона. Членове на Коалиция „За да остане природа в България“, които сега са кандидат-депутати на Зелените, бяха сред най-активните граждани спрели скандалните промени.

One Comments

  • Маргарита Дойчинова 01 / 02 / 2018 Reply

    Би било добре в каузата да включите горите на Странджа. Така борбата за опазване на планината и дърветата в нея ше има повече тежест, сега никой от отговорните органи не обръща внимание на поголовната сеч там

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.