Кауза Цифрови права

Зелените в защита на цифровите права

Зелените заставаме твърдо за защита на гражданските права и свободата на словото в интернет, за една свободна, отворена и равнодостъпна информационна мрежа. Ние бяхме активни участници в протестите срещу ACTA през 2012 година – позиция, която ще продължим да защитаваме при всеки опит за потъпкване свободата на словото в световната мрежа. Ето защо подкрепяме Хартата на цифровите права, както в Европейския съюз, така и в България.

Развитието на комуникационните технологии и интернет носи голям потенциал за лесен достъп до информация и пряко участие на гражданите в управлението, за повишаване качеството на услугите предоставяни от държавните администрации и значително ограничаване на корупционни практики и задкулисни политически „игри”.

От друга страна, лесният достъп до информация е предпоставка за събиране на огромно количество лични данни, които могат да бъдат използвани за маркетингови цели, контрол и следене, цензура, киберпрестъпления и др. действия в нарушение на човешките права. Злоупотребите могат да бъдат извършени от физически лица и престъпни групи, но така и от локални и трансгранични корпорации, правителствени служби, държавни и международни органи.

Зелените насърчаваме прозрачността, достъпа до документи и гражданското участие и развитие на електронното правителство. Подкрепяме защитата на личните данни и законодателството за неприкосновеността на личния живот, гарантирането на онлайн анонимността и криптирането. Противопоставяме на всякакви безразборни и неконтролирани мерки за наблюдение, за ефективен експортен контрол на технологиите за наблюдение и цензура.

Зелените се борим за неутрален интернет, за неограничен достъп до мрежата и онлайн услугите. Насърчаваме развитие на свободния софтуер и софтуера с отворен код., актуализацията на правилата в сферата на авторското право, като защитаваме принципа на диалог с всички заинтересовани страни.

През следващите 5 години в Европейския парламент предстои да бъдат взети решения относно защитата на личните данни, неутралността на интернет, реформата на законодателството в сферата на авторското право и трансграничния достъп до информация. Нашата активна позиция за тези законодателни промени ще предопределят до голяма степен бъдещето на интернет и дали той ще бъде гарант за демократизацията на информацията или инструмент за неин контрол.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.