Кауза Възобновяема енергия

Зелените за възобновяема енергия

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) използват енергията, получена от практически неизчерпаеми ресурси като слънчевата светлина, вятъра, приливите, геотермалната енергия и др.

Предимствата на ВЕИ са: безплатни ресурси; постоянно намаляваща цена на технологиите; директна консумация на енергията без разходи за пренос по мрежата; възможност за съхранение на електроенергията или продажба на неизползваем процент от нея; развиване на локална икономика и откриване на „зелени” работни места.

Зелените споделяме концепцията за създаване на локален микс от малки ВЕИ мощности, които са притежание на хората и се намират там, където те имат нуждата от енергия. ВЕИ за домакински нужди са: соларни колектори за топла вода; биомаса и биогорива за отопление и за готварски нужди; сградни фотоволтаични панели и вятърни перки за генериране на електроенергия; термопомпи за отопление, използващи енергията на земята; рекуперационни системи за отопление и вентилация.

ВЕИ проектите в голям мащаб, изградени на подходящи места, имат място в енергийния микс на всяка държава и могат да осигурят по-голяма енергийна независимост на разумна цена. Зелените настояваме да се премахнат всички субсидии в енергетиката, вкл. и непреките субсидии, които се дават на кафявата и ядрената енергия. Тогава ще стане ясно, че най-евтината енергия е тази от възобновяемите енергийни източници.

One Comments

  • Калоян Костадинов 26 / 05 / 2019 Reply

    Държави като САЩ, Русия и ОАЕ печелят пари от добива на нефт и газ, а България, като държава без възможност да добива тези ресурси, е направила избора да ги внася, което я прави зависима от поликата на чужди режими, чийто демократични и морални ценности могат да бъдат поставени под въпрос. Затрудненията по време на строежа на АЕЦ Белене, както и провалът „Южен поток“ показват колко уязвима е българската държава от чуждите намеси и глобалните политически затруднения, заради които днес над 7 милиона български граждани плащат по-скъпи ток, парно и газ.

    Много българи не го знаят, но България разполага с най-богатите природни ресурси на земята, а именно слънцето, водата и вятърът. Експлоатацията на неизчерпаемите енергии ще осигури не само независимото демократично развитие на държавата, но и ще създаде множество работни места в българския енергиен сектор. Зелената енергия трабва да бъде приоритет на всяко компетентно българско правителство!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.