Андрей Ковачев


Андрей Ковачев е на 44 години от гр. София. Магистър биолог и еколог от Биологическия факултет на СУ, завършил биологическа паралелка в НПМГ.

Активист и природозащитник от ученическите си години – в кръжока на Софийския зоопарк (1986), от 1992 година активист на Сдружение “За дива природа БАЛКАНИ” (понастоящем член на УС на сдружението).  Оттогава е сред инициаторите, активистите и лице на такива кампании и граждански коалиции, като „БелеНе”, „Родопите свободни от цианиди”, „Да спасим Пирин”, „Да спасим Кресненския пролом”, „Да спасим Иракли” и много други.

В периода 2004-2006 е основен инициатор  за създаването на коалиция  „За да остане природа в България”, един от създателите на мрежата НАТУРА 2000. Учредител на ПП „Зелените” през 2008 година и един от дългогодишните съпредседателите на партията. Понастоящем активно работи като доброволец в кампанията за спасяването на Кресна и Кресненски пролом.

Занимава се със защита на природата, защото вярва, че това е въпрос на човечност и за него природозащитата е любов. Според него най-важното нещо за България е свободата като отговорност и свободата като право не само на чиста и запазена природа, но и на свободна икономическа инициатива, защото природата и развитата икономика вървят ръка за ръка.