България има спешна нужда от мерки за енергийна независимост, но добивът на шистов газ и уран не са част от тях

Декларация на ПП „Зелените“

През последните месеци  напрежението в Черноморския регион ескалира, което изведе като приоритетни въпросите за националната сигурност на България. Русия нарушава правилата на международната общност и подписаните спогодби, с което предизвика острата реакция на Европейския съюз. В тази ситуация парламентарното мнозинство в България и избраното от него правителство действат изключително вредно за интересите на страната ни. С позициите и действията си, те застрашават не само икономическата стабилност на България, но и членството на страната ни в Европейския съюз.

Диверсификацията на енергийни суровини би трябвало да е една от кризисните мерки за България, при положение че целият ни внос – 100% от ядреното гориво, 99% от нефта и 87% от газа[1] –  идва от една държава. На фона на тоталната ни зависимост от първични енергийни суровини с руски произход, парламентът решително и безотговорно легализира изграждането на „Южен поток“, в нарушение на европейското законодателство. По този начин България трупа нови заеми, затвърждава монопола на Русия за внос на енергийни ресурси и унищожава голяма площ от природата на страната ни. Всичко това се случва в условията на значително забавяне за прилагането на Третия енергиен пакет на ЕС, който да доведе до свободен пазар на търсене и предлагане; на дискриминационни и противоконституционни мерки спрямо сектора на ВЕИ, в синхрон с манипулативна кампания на властимащите срещу зелената енергия; на предвидим фалит на НЕК, заради огромната и нарастваща задлъжнялост, следствие на изкуствено поддържани ниски цени и излишни харчове за АЕЦ „Белене“, БЕХ и др. Нещо повече, официално се обсъждат категорично неприемливи предложения, като подновяването на уранодобива, доказал  своите пaгубни въздействия върху природата и човешкото здраве.

От друга страна, кризата в Украйна и енергийната зависимост на Европа от Русия все по-често се използва от САЩ за натиск и лобиране в полза на техни корпорации, които да получат правото да добиват шистов газ чрез технологията фракинг. Високопоставени лица от САЩ и ЕС (Великобритания, Полша) активно промотират фракинга, но умишлено скриват факта, че такъв способ не води до бърза диверсификация, поради технологичните му особености – необходими са години  на добив с десетки хиляди сондажи, за да се задоволят дори сегашните доставки от газ. Освен това, зависимостта за потребителите ще остане, без значение дали ще е от други компании, или от самата „Газпром“, която също развива и използва фракинг. В кампанията, която „Зелените“ и други организации провеждат успешно по света, винаги се е изказвало и важното уточнение, че неконвенционалните въглевордороди (в т.ч. шистов газ, битумни пясъци, газ от въглища и др.) са изчерпаеми в близко време ресурси. Отделно, за тяхното проучване и добив са необходими колосални количества вода и площи, а технологията фракинг доказано създава локални земетресения, отравя подпочвени и повърхностни водоизточници и бълва в атмосферата огромни количества парникови газове. Тези факти са резултат от подробни изследвания на Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, редица национални институции, университети, реномирани научни департаменти в САЩ и Европа.

Зелените а вярваме, и значителна част от обществото в България, остро ще се противопостави на всеки опит за премахване или заобикаляне на забраната за фракинг, въведена през 2012 г. Изключително обезпокоително изглеждат част от предложенията в Закона за подземните богатства, който вече е в процедура за окончателно гласуване в Народното събрание. Зелените протестираме срещу опитите да се освободят от отговорност и регулации по отношение на промишлените отпадъци добивните компании, които сондират в шелфа и морската икономическа зона на Черно море. Тези законови поправки видимо се правят в услуга на няколко енергийни корпорации и могат да създадат условия за безконтролни нарушения на европейското законодателство и скрит добив на неконвенционални въглеводороди, застрашаващ туризма и риболова по Черноморието. Настояваме тези поправки да бъдат отхвърлени от депутатите при гласуването им.

Влошената ситуация в енергетиката на България, в съчетание с нарасналия риск за националната сигурност, изискват да се предприемат спешни краткосрочни и средносрочни мерки, които да доведат до предотвратяване на енергийна криза, устойчиво развитие на икономиката, социална сигурност и нарастваща заетост, подобрени условия на жизнената среда, конкурентноспособност и енергийна независимост на местно и национално ниво.

На първо място това трябва да стане чрез масирана кампания за енергийна ефективност, диверсификация на източниците на основни енергийни суровини, децентрализация на производството и управлението на сектора, като приоритетно се насърчава изграждането на микс от малки екологични ВЕИ системи, които водят до енергийна независимост на домакинствата, фермите, малкия бизнес, общностите и населените места. В краткосрочен план е необходимо максимално ускорено доизграждане на междусистемни връзки с Турция, Румъния и Сърбия и намиране на друго трасе на връзката с Гърция, чрез които България да има достъп и до други доставчици на газ. Паралелно с това, в кратки срокове следва да се облекчат режимите, да се съкратят сроковете и да се подпомогнат всички домакинства и ферми, които желаят да изградят за собствени нужди инсталации за биогаз, соларни покривни панели и други ВЕИ, без да разчитат на високи преференциални тарифи.

В средносрочен план е необходимо да се приложат интегрирани стратегии за населените места и регионите, чрез внедряване на умни мрежи, технологии за съхранение и пренос на енергия, архитектурни решения за нулево енергийни сгради и спиране на големи енергийни мощности с изтичащ експлоатационен период.

За да се прекратят спекулациите с темата „газификация на България“, ПП „Зелените“ настояваме за безпристрастен анализ колко газ е необходим на България и за какви нужди. Тогава ще бъдат прекратени и внушенията, че на България й трябва все повече газ. Настояваме да се прекратят лобистките спекулации – отново в полза „Газпром“, но и на „Шеврон“ и други чужди компании, които очакват да навлязат в България – за усилено битово газоснабдяване (30% до 2020 г.), което под маската на „екологизация“ на енергетиката, ще зароби българския потребител по подобие на действащите топлофикационни дружества.

Зелените

15 април 2014 г.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

[1]  Данните са от последния бюлетин за състоянието и развитието на енергетиката в Република България на Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Comment List

 • Блага 13 / 04 / 2014 Reply

  Направо като чета тези съждения и се чудя как може толкова глупави хора да си въобразяват, че имат място в политиката на страната.

  • Аглика Крушовенска 13 / 04 / 2014 Reply

   Освен да правите квалификации, нещо по същество можете ли да кажете?

  • Асен Ненов 14 / 04 / 2014 Reply

   Не разбрам защо хората, които алармират, че основният източник на енергия (и съответно източник на икономика, по подразбиране) е една нестабилна държава, са обявени за глупави? Забележете, че не казвам компания, а държава, тъй като Газпром не е компания, а подразделение на държавата. Горко ни, ако българите, които могат да мислят, мислят като вас, Блага.

 • nobody 14 / 04 / 2014 Reply

  Лошото е, че никой не Ви вярва вече. Тая статия си е чисто лицемерие. Защо никой от Вас не споменава и думичка как лека полека напоследък се прокарва път за шистовия газ?

  • Аглика Крушовенска 14 / 04 / 2014 Reply

   E как никой от нас не казва. Официална декларация на партията малко ли ви е?

 • Синтия Недялкова 16 / 04 / 2014 Reply

  Абсолютна вярна и навременна статия! Не виждам никакъв повод за недоволство, ако човек е запознат с проблема!Единственото ми притеснение е, че този глас не е достатъчно силен, като този на лобистите! Затова. моля, споделяйте!

 • Корнелий Савов 22 / 04 / 2014 Reply

  Похвална загриженост и напълно неразбиране на проблемите наложени от наложения мораториум.Независимост се постига със знания и действия,и никога със забрани!Щистовият газ е възможност,а не опасност!Аз съм геофизик и заплахата с леките земетресения е смехотворна,а плащенето с крекинга като технология направо смещно.Не съм чул българските зелени да са против ядрените централи,които използват най-опасната технология.Не ги е страх,че Белене е в разломен район,че се намира до Вранча,където с период около 40 години стават най-силните земетресения в Европа.
  Иначе похвално за малките ВЕЦ.Лошото е ,че те са много полезни,но като съпътстващи мощности!
  Газът не трябва да се разглежда само като гориво,но и като предпоставка за възраждане на убитата ни химическа промишленост.Да спрем да говорим за ползите на „Шеврон“ и другите международни компании,а да подготвим специалисти за тази дейност. Не ни трябва политическо говорене,а разумен икономически и технологичен анализ.Всяка човешка,особено технологична,дейност е опасна!Посочете една,която не е!Добива на шистов газ е опасен,при неспазване на технологията и използване на вече забранени химикали,но хиляди пъти по-безопасен от всяка ядрена централа!Технологите се развиват,умните хора не ги забраняват,а работят за тяхното безопасно използване. Ако имаше мораториум за двигателя с вътрешно горене,още щяхме да се возим на каруци!!!
  Едни наши сънародници го правят,а ни изглеждаме в очите на разумните хора точно като тях!!!

  • Аглика Крушовенска 12 / 05 / 2014 Reply

   Ако не сте чули, че Зелените са против ядрените централи, четете http://new.zelenite.bg/8914

  • Аглика Крушовенска 12 / 05 / 2014 Reply

   А също и тук http://new.zelenite.bg/9790

  • Кирил Георгиев 24 / 05 / 2014 Reply

   Корнелий, по-скоро ти показваш уникално неразбиране на рисковете и обстоятелствата. Или си просто продажник (лобист). Често ми правиш грозно впечатление и във FACEBOOK. Престани да търсиш под вола теле ! В БГ не сме го закъсали, защото нямаме достатъчно ресурси над земята, а защото нямаме такива между ушите. На земни ресурси сме богати. Но Шистов Газ не трябва да се добива, независимо от технологията за добив ( 2 фирми вече дупчат у нас, само защото са декларирали технологията си като различна от крекинга, само за да заобиколят забраната ). Този добив е огромна отровна опасност за земи и всякакви води (като добива на ценни метали) и поради тази причина НЕ Е възможност за каквото и да било икономическо, или друго развитие. Освен това изисква много вода, която насилствено се отнема от населението там, където не достига. И всякакви води в района се отравят. Така че можем да го сравняваме по опасност дори с ядрените централи. Защото той е бавно настъпваща опасност, на която ако позволим да стъпи здраво у нас, ще напълни хиляди гробове и десетки болници, преди болшинството от нас да се усетят какво всъщност ни „дава“ тя. И какво значи „вече забранени химикали“ ? Те и до днес отказват да дадат пълен списък на веществата и количествата, в които ги инжектират. А и да дадат такъв, каква е гаранцията, че това е пълният списък ? И че той ще бъде обследван от реални експерти ? А как ще се взимат всеки ден проби от този микс от всяка от няколкохилядите сонди ? И къде ще се изследват ? И колко ще струва всичко това ? Или предлагаш на доверие да ги оставим да работят ? Фирми, които вече са осъждани и изгонени от други държави ? Технологиите се били развивали, да бе, хванах се… затова ли става все по-мръсно, шумно и топло навън ? Затова ли въздухът, водата и храната стават все по-отровни ? А относно мораториума върху двигателите с вътрешно горене… само можем да съжаляваме, че не е въведен отдавна и то безсрочно. Щяхме да живеем в един много по-добър, полезен и спокоен свят.

 • Гаврил 04 / 05 / 2014 Reply

  Това си е агитация за зелен капитализъм, а не предлагане на алтернатива. Само като видя мантрата свободен пазар и ми сатва ясно, че старата песен тръгва на нов глас. Колапсът, който е резултат от цялостната ирационалност на капиталистическата система, а не само една част – безхаберното нехайство спрямо природни изчезващи ресурси, е също и надежда да се започне наново. Логиката на капиталистическата система предполага неспиращо акумулиране на капитал, което на този етап е ясно, че е безумно. Възходът на финансовия капиал – спекулативния капитал, е ясен сигнал за криза на производствения капитал, а не някаква си приказка за няколко алчни банкери. В своята история капитализма винаги преминава през два цикъла – възход на производстото и стабилност (последния път това е периода 1945-1970) и постепенен възход на финансовия капитал водещ до криза и хаос. Финансовия капитал не произвежда нищо освен дълг, а печалби се правят от спекулации, затова и кризата от 2007. Финансовия възход е време на огромно класово разделение и локални войни, което виждаме се случва в момента. Алтернатива за добро означава не опит да се запаят старите социални отношения, базирани на една ирационална система, а да се променят изцяло. Печеленото на битката за зелени енергии ще създаде нови монополисти, които само ще заместят старите петролни магнати, но няма да променят съществено безумния свят, в който живеем. Да, зелените енргии може би ще задвижат нов производствен възход но безумнят двоен цикъл няма да спре. Интернет революцията не направи света по-добър, а само няколко нови монополиста на „свободния пазар“. Зелените движения имат потенциал да стант силна алтернатива на капиталистическата система, вместо да агитират зелен капитализъм. Превръщането на зелените в партия води до все по-голямо заиграване с неолиберализма. Разочароващо!

  • Кирил Георгиев 24 / 05 / 2014 Reply

   Най-страшното е, че ще излезеш прав.

 • Halfon Zoltan 06 / 05 / 2015 Reply

  Ние сме регистрирани финансова компания, ние назаем пари на всяко заинтересовано лице или фирма, на достъпна лихвен процент. Ние назаем пари от порядъка на $2,000 да $10,000,000. За да кандидатствате свържете с нас чрез имейл с исканата информация по-долу, за да се даде възможност да започнем с обработката на вашата заявка. Email: unclebuckfinancelltd@gmail.com

 • rodriguez henrietta 23 / 05 / 2015 Reply

  Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Rodriguez, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: (rodriguezhenriettaloan@hotmail.com)

 • bank 17 / 04 / 2016 Reply

  UniCredite финансови компании
  777 # ЖП гара Рим Road, Италия
  Тел: +393512646128
  Добър ден на всички четат нашия пост онлайн Потвърждавам получаването на
  електронна поща. Благодаря ви, за да отговори на моята реклама. Преди всичко нека се представя
  да ви съм Mr.Mr.Kenneth Едуард UniCredite Finance Company По отношение на електронна поща,
  ние сме готови да предложим заеми на членовете на обществото с 2% за година
  без никакви проверки и кредит черен списък. Ние издава кредит, който е в рамките на £ 5,000.00 за
  £ 40,000,000.00 от Обединеното кралство. Ние предлагаме безплатни кредити, защото аз
  боеше се от Бога, и кредиторът не може да вземе шансовете само INTRESTED човек трябва
  Контактни нас на нашия privety имейл: (bankcredit@inbox.lv)
  Ние даваме кредити за физически лица, фирми и да си сътрудничат, независимо
  на тяхното семейно положение, пол, религия, и място, но трябва да е юридическо
  означава да изплати заема в определения час, и строго да бъде
  достоен за доверие
  Благодаря ви за разбирането
  Поздрави от Mr.Kenneth E

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.