Зелените заставаме твърдо срещу провеждането на Луков марш в европейска България през 21-ви век

Позиция на ПП Зелените

Въпреки че генерел-лейтенант Христо Луков често е посочван като патриот заради позициите му във връзка с решаването на националния въпрос, то оглавяваната от него организация Съюз на българските национални легиони открито е проповядвала една недемокртична и нехуманна идеология, не се е противопоставила на приемането на антиеврейско законодателство, подкрепяла е налагането на тоталитарен режим и е поддържала близки връзки с Третия Райх.

Днес България е правова и демократична държава и не може да приема разпространението на идеологии, които накърняват правата на други членове на обществото – това ясно е записано в чл. 39, ал. 2 от Конституцията. Никой не желае да ограничава стремежа към патриотизъм – но той не може да бъде свързан с недемократични идеологии. Напротив, Зелените сме твърдо убедени, че, отстоявайки последователно правата на отделния човек, днес можем да постигнем решаване на всички нерешени проблеми от миналото, включително и в съседните на България държави.

Считаме, че в 21-ви век е недопустимо да се провежда и разпространява, даже и като спомен, идеологията на Съюза на българските национални легиони или пък да се веят неофашистки символи, да се проповядва омраза срещу хора от различен етнически или расов произход и срещу хора с различни политически възгледи. Ето защо твърдо заставаме срещу провеждането на тези „маршове” в европейска София и в европейска България.

Зелените

13.02.2014

Comment List

 • Виктор 16 / 02 / 2014 Reply

  Разбирам, че ПП „Партия на зелените“ ще се явява самостоятелно на изборите. Кой знае защо снимката към статията е на ПП „Зелените“.
  http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/partiia-na-zelenite-shte-se-iavi-samostoiatelno-na-evrovota-6005533?

  Разбирам и друго – ПП „Зелените“ ще си се събират за някакви си техни неща на 15-16 февруари, а по същото време ПП „Партия на зелените“ ще дава пресконференция за самостоятелното си участие в изборите.
  Иначе казано, „брандирането“ е пълна скръб 🙂

  А по темата – отричането на „Луков марш“ може да ви изиграе лоша шега. Около въпросното историческо лице има легенди, които не е ясно доколко са исторически факт и откъде започва измислицата. Например същите келеши, които провеждат „Луков марш“, спокойно могат да решат да проведат и „Ботев марш“ със същите идеи (малко трудно, но не и невъзможно). Бих ви посъветвал да обмисляте по-внимателно изявления, които касаят миналото. Обективна и вярна оценка можем да дадем само на това, което се случва днес, пред очите ни. А от днешна гледна точка е ясно едно – този „Луков марш“ се използва за налагане на неофашистки идеи, което си е престъпление по актуалния Наказателен кодекс.

 • Питащият 14 / 02 / 2016 Reply

  Правилно -Стига маршируващи идиоти , обаче със забрана няма да станат по-малко идиоти .https://www.facebook.com/Pitashtiat/posts/188272514867624

 • Gold Spark 19 / 02 / 2017 Reply

  Неофашистки организации не дават бъдеще на обществото. Добре е, че нямат популярност у нас.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.