Пореден удар на управляващите срещу природен парк

Готви се незаконно назначение на дърводобивник от ДПС в природен парк „Българка“

ПП „Зелените“ съобщават информация от Габрово, че Изпълнителна агенция по горите подготвя да назначи противозаконно шефа на ДПС – Севлиево за директор по заместване на природен парк „Българка“. Докато сегашният директор на парка е в болнични след автомобилна катастрофа, в нарушение на Закона за администрацията Али Алиев, е подготвен за назначаване на длъжността директор по заместване. Освен председател на ДПС в Севлиево от 2009 г., Алиев е общински съветник и се занимава с дърводобивен и транспортен бизнес. Справка в правно-информационните системи показва, че той не е прекратил участието си във фирмата си „Бара Али Алиев” ЕТ, което е драстично нарушение на член 19, ал.6, т.2 на Закона за администрацията, изискващ ръководителите на държавни институции, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт да не изпълняват търговска дейност. Фирмата му е включена и в Списъка на длъжниците по чл. 182, ал. 3, т. 2 от ДОПК с неуредени публични задължения над 5 000 лв., които нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение, не е представено обезпечение и нямат вземания от банки и трети лица – ТД Велико Търново към 31.12.2013 г. с общ размер на задълженията от 32 851 лева.

По време на тройната коалиция Алиев е бил зам.- директор на Държавно горско стопанство – Севлиево, а в последствие – отстранен заради незаконна сеч и съден. Негови транспортни машини са използвани за превоз на незаконна дървесина.

Участието му в местните и национални избори разкрива принадлежността му към Държавна сигурност от 1985 година насам под псевдонима агент Виктор (Решения No 20/ 19.12.2007 и 2-105/12.11.2012 г. на КРДОПБГ). В документите на Комисията липсват данни за снемане от действащия оперативен отчет.

През миналия месец Министерство на околната среда назначи за директори на РИОСВ и националните паркове Пирин и Централен Балкан – над 50% кадри на ДПС, като мнозинството от тях бяха неуспели кандидат-депутати от листата на същата партия. Очевидно тази практика е възприета е от ИАГ.  Али Алиев е бил четвърти в листата от МИР №7 Габрово по време на изборите през 2013 г.

Създаден през 2003 г., природен парк „Българка“ става един от най-бързо развиващите се паркове, като привлича международни средства и работи по редица природозащитни проекти. Грубото вмешателство в един от най-успешните природни паркове може да се обясни с две причини:

– Апетити за засилване на дърводобива, което би било в противовес с интересите на Габровци и Тревненци, тъй като паркът е създаден с цел опазване на водосбора на река Янтра, от където се добива питейната вода за двете общини.
– Апетити към присвояване на проектите на парковата дирекция с цел пълнене на партийната каса.

Ако от Изпълнителната агенция по горите не се откажат от скандалното си назначение, Зелените ще информират европейските институции за извършваните политически назначения.

Зелените

02.02.2014

Comment List

 • Димитър Джумалийски 02 / 02 / 2014 Reply

  Още законови текстове, които са нарушени.
  Чл. 107а. (1) т. 2 и т. 5 от Кодекса на труда Не може да бъде сключван трудов договор за работа в държавната администрация с лице, което:
  – е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация;
  – заема ръководна или контролна длъжност на национално равнище в политическа партия; тази забрана не се отнася за членовете на политически кабинети, съветниците и експертите към тях.

  • Димитър Джумалийски 02 / 02 / 2014 Reply

   Тц – май чл. 107а от КТ не става щото ПП не са държавна администрация, но чл. 19, ал.6, т.2 от ЗА си е ОК. Успех.

 • Pingback: Недоволни граждани ще окупират дирекцията на природен парк „Българка“ в Габрово | ЗЕЛЕНИТЕ

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.