Зелените приветстваме инициативата за всеобщо допитване за изборното законодателство

Зелените приветстваме инициативата на президента Плевнелиев за всеобщо допитване относно изборното законодателство, което да се проведе едновременно с Евро изборите. Подходът за свикване на референдум е демократичен и радикално различен от досегашните практики на задкулисие и междупартийни договорки по тези съществени въпроси. Изборните правила са основополагаща част от принципите за конституиране на властта, които следва да бъдат променяни само с референдум.

Продължаваме да смятаме, че Общественият договор трябва да бъде сключван между гражданите и властта, а не между власт и власт.

Подчертваме необходимостта от сериозен и демократичен дебат по направените предложения, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпросите на всеки референдум.

Зелените

29.01.2014

One Comments

 • Стефан 02 / 02 / 2014 Reply

  Именно като член на Зелените, аз хич НЕ приветствам инициативата за референдум.

  Колкото и да приветстваме директна демокрация – когато няма свободни медии, референдуми са по-скоро опасни.
  А и без референдум имаме ясни и категорични позиции:

  1)Мажоритарна система означава, че големите партии стават по-силни. Ако примерно 50% от народните представилтелите се избират по мажоритарен вот, значи само останалите 50% се разпределят според дяловете на гласовете, общо казано. Когато една партия имат 4%, щяха да получат представители все едно имаха само 2%, надали изобщо влизат в парламента. Точно за малки партии това е направо смъртоносно.
  Именно като член на Зелените искам демокрация, в която и малки партии имат шанс. Затова: Мажоритарен вот – НЕ, каквото и да се гласува другаде.

  2) Гласуване е право, а не трябва да е задължение. Човек, който наистина няма мнение, как така да го принудим да даде своя глас на някакви престъпници?
  А как изобщо да се каже ДА или НЕ, докато не се знае, какви ще са санкциите? Възрастни хора, който не могат да вървят, ще ги глобят ли?
  Българите в чужбина, как ще ги издирват, ще ги глобят ли когато се връщат за Коледа?
  Именно като член на Зелените искам повече свобода за гражданите, а не полицейска държава.
  Затова: Задължителено гласуване – НЕ,каквото и да се гласува другаде.

  3) Зелените отдавна искаме електронно гласуване – ДА, а и манипулирани референдуми не могат да ме убедят за друго.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.