Волен Сидеров няма място в политическия живот на България

Поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров в самолета на път за Варна и след приземяването му на 6 януари 2013 г. е повече от недопустимо и осъдително. То е опасно за самата демократична тъкан на българското общество, а днес въвлече България и в международен скандал, тъй като обект на агресията и глупостта на Сидеров се оказа представител на френската дипломатическа служба в България.

Това не е първият случай, в който лидерът на ксенофобската партия демонстрира подобно държание. Постоянната агресия в политическото говорене на партията, вдъхновявано от нейния лидер, е довело вече до множество инциденти. Някои от тях се случват по време на партийни събития – като агресията пред джамията „Баня Башъ” в София през май 2011, а други са непряк резултат от езика на омразата, който Волен Сидеров и неговите идейни поддръжници ползват в публичното си говорене – като побоя над участници в протест в защита на бежанците пред лагера в „Бусманци” през юни 2010 година.

Обществото ни обаче оставя подобни прояви безнаказани, нещо повече: те водят до повишено медийно внимание и политическа популярност за партия „Атака”. Зелените смятаме, че е крайно време парламентът, правителството, медиите и цялата българска общественост да обърнат сериозно внимание на подобни прояви и да спрат да разпространяват езика на омразата, защото той неизменно води след себе си и до агресивни действия. Крайно време е прокуратурата да предприеме адекватни действия за повдигане на обвинения, а съдът да приложи закона и да вземе решения, които да доведат до справедливо наказание за словото на омразата и насилническите прояви на Сидеров и неговите сподвижници. Лица с подобно мислене и поведение не могат да бъдат част от политическия живот на България.

Зелените

07.01.2014

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.