Зелените искаме свят без радиоактивни оръжия

Зелените подкрепяме петицията на Международната коалиция за забрана на оръжията от уран, с оглед на принципната и безкомпромисна антиядрена политика, към която се придържаме, и на фона на многобройните и сериозни заплахи за мира и за околната среда, която представляват оръжията за масово поразяване, включително и оръжията произведени от радиоактивни материали. Категорично осъждаме използването на оръжия за масово поразяване навсякъде по света, от всяка страна, и настояваме боеприпасите от обеднен уран да бъдат квалифицирани като такива, а използването им – като форма на геноцид и престъпление срещу човечеството, по режима на който подлежат химическите, биологичните и ядрените оръжия. Ето и пълният текст на петицията:

Международна петиция за забрана на оръжията от уран

Урановите оръжия, често наричани оръжия от „обеднен“ уран, се произвеждат от радиоактивни отпадъчни материали, създадени в процеса на производството на ядрено гориво и ядрени оръжия. Те причиняват широкоразпространени и изключително дълговременни поражения върху хората и замърсяване на околната среда. Тези оръжия са радиоактивни и химически токсични.

Много хора – невинни цивилни, особено деца, ветерани от войните и работници в уранопреработвателната индустрия – страдат от нелечими заболявания и медицински проблеми, в следствие на това, че са били изложени на влиянието на боеприпасите от „обеднен“ уран. В райони като южен Ирак, където уранови боеприпаси бяха използвани от армиите на САЩ и Великобритания, се отчитат многобройни доклади за многократно увеличение на патологични малформации при новородените, левкемии и ракови заболявания.

Поне 18 държави разполагат с такива оръжия, чието използване противоречи на съществуващото хуманитарно право.

Ние, хората и народите на планетата, можем и трябва да накараме правителствата си и ООН да забранят и да прекратят производството и използването на боеприпаси от уран 238, защото те нямат място в съвременния свят и противоречат на принципите на хуманизма и опазването на околната среда.

Настояваме за:

– Незабавно прекратяване на използването на тези боеприпаси.

– Установяване и поставяне под карантина на всички райони, където такива оръжия са били използвани и отстраняване и събиране на остатъците от тях под стриктен международен контрол от специализиран персонал.

– Здравна помощ за жертвите на обеднения уран и изследване на дългосрочните ефекти върху човешките поколения и околната среда.

– Прекратяване на производството на боеприпаси от обеднен уран, складирането им, тестването им и  търговията с такива.

– Приемане на международна Конвенция за забрана на производството, разработването и използването на всякакви боеприпаси от уран 238 или други радиоактивни материали.

Петицията може да бъде подписана тук

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.