Настояваме за разваляне на договора с „Юлен“ АД за ски зоната над Банско

Позиция на Зелените

На 6 септември 2013 вицеприемиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев от правителството на новата тройна коалиция обявиха, че втори кабинков лифт ще се строи над Банско и правителството застава зад проекта на община Банско и концесионера на ски зоната Юлен АД, притежавана от две офшорни компании и от самата община (информация по темата). Нито вицепремиерът, нито заместник-министърът на икономиката се притесняват от факта, че такова строителство би било в нарушение на Закона за защитените територии, плана за управление на НП Пирин и статута на Пирин като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО.  През 2011 г. министърът на околната среда и водите от ГЕРБ Нона Караджова призна публично, че „Юлен” АД ползва (т.е. е изсякла и отнела от защитената природа в Национален парк Пирин) с около 650 декара повече от разрешеното от концесията за ски зона Банско. Това означава, че около 40% от ски зоната на практика е незаконна. Разрешението от 2001 г. да се построи ски зона Банско е дадено при условие легловият капацитет на града да не надвишава 7800 легла, докато по данни на кмета на Банско легловата база през 2010 г. е достигнала над 20 000 легла.  Ако концесионният договор не отговаря на условията на закона за концесиите (чл. 65), то същият е нищожен. Вече 4 правителства вместо да поискат обявяването на концесионния договор на Юлен АД за нищожен от съда, толерират и подпомагат тази компания. Нито едно от тези обстоятелства не тревожат вицепремиера и заместник-министъра на икономиката. Вместо това правителството аргументира своята позиция и изпитва нашата и на всички български граждани природна интелигентност, като бомбастично заявява в своето официално съобщение , че България има потенциал да посрещне в ски курортите допълнителни 1.5 млн туристи и че България била станала дестинация номер 4 в Европа за ски туризъм.

Щеше да бъде смешно, ако не беше скандално най-висшите ни държавни чиновници явно да демонстрират своята свързаност със сенчестия бизнес и неясните капитали на офшорни компании. Действие, което е пряк резултат от конфликта на интереси и преките икономически връзки, които има Даниела Бобева с Първа инвестиционна банка и олигарха Цеко Минев, публичното лице на проекта на ски зона Банско, както  и с управителя на Юлен АД Боян Мариянов.

Зелените заявяваме категорично и поемаме политически ангажимент за демафиотизация на държавата и за изкореняване на всички уродливи взаимоотношения, произтичащи от навлизането на капитали с неясен произход в обществения сектор, и декларираме, че се борим с всички средства за приемане на закони, които да:

1. Изведат всички офшорни компании и всички дружествата с акции на приносител, техните композитни или дъщерни дружества  от всякакво участие в обществени поръчки, управление на обществени средства, собственост и активи, както и получаване на обществени дотации, помощи и други обществени средства от всякакъв вид.

2. Всички заварени договори за концесии на такива компании да бъдат прекратени, в случай че бъдат установени консумирани нарушения по тези договори, включително неплащане в срок на концесионни такси или други нарушения на условията по тях.

Зелените

13.09.2013

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.