За правителството количеството продадена дървесина е по-важно от опазването на горите

Декларация на ПП „Зелените“

„Експертното“ правителство започна масова чистка на експерти в системата на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). На 19 август беше уволнен директорът на държавното горско стопанство „Кости“, инж. Венелин Радков. Официалната причина за уволнението му е „неизпълнение на финансовия план за първото шестмесечие на годината“. Ако дейността на едно горско стопанство ще се оценява само по този критерий, това означава, че целта на новото правителство е да сече и продава колкото може повече дървесина, независимо от това дали гората ще може да се възстанови в последствие.

Уволнението на Венелин Радков е подготовка за изсичане на вековните гори в Природен парк Странджа“, в чиито граници се намира ДГС „Кости“. Благодарение на 14-годишната работа на бившия вече директор в стопанството, тук бе запазен най-големият процент вековни гори от територията на целия парк. Освен че инж. Радков има лесовъдско образование, той има и много добри познания в областта на биологията и по-конкретно ботаниката. Той е един от малкото природозащитници в системата на ИАГ, за които гората е много повече от кубични метра дървесина. По време на управлението му не се допускаше сеч на вековни гори и голи сечи. Стопанството получи горска сертификация и спазваше стриктно предписанията за устойчиво използване на горските ресурси.

След Венелин Радков е уволнен и Вергил Байкалов – директор на ДГС „Доспат“. Пламен Поюков (ДГС „Сатовча“) наскоро също беше уволнен. И трите горски стопанства, на които се сменят директорите, са сертифицирани по системата FSC. Явно „експертното“ правителство на БСП, ДПС и Атака няма нужда от такива експерти.

Напомняме, че преди 3 седмици за директор на държавното горско стопанство „Царево“ беше назначен Петко Арнаудов – бивш кмет на Царево и агент от ДС с агентурен прякор „Иванов”. Петко Арнаудов е скандално известен с незаконосъобразния общ устройствен план на община Царево, който предвижда  застрояване на цялото странджанско крайбрежие от с. Варвара до с. Резово. В Резово и Синеморец план за застрояване на няколко имота има и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Зелените

21 август 2013

Comment List

  • Лесничей 27 / 08 / 2013 Reply

    Трудно е да се изберат други двама освен Радков и Байкалов, които да отговарят на думата „лесовъд“ в най-пълен смисъл. За това те нямат място в една нелесовъдска система.

  • gorski1 31 / 08 / 2013 Reply

    tova e oficialnata pri4ina, istinskata ne stiga do znanieto na obshtestvenostta. V edin moment sa stanali neudobni i… Se poso4va pri4inata za realizaciata na darvesina… Made in BG!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.