Зелените не приемаме промени в бюджета без ясни мерки за подобряване на икономиката

Позиция на ПП „Зелените“ относно ветото на президента на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на РБ за 2013 г.

Зелените споделяме голяма част от мотивите за наложеното от президента Росен Плевнелиев вето на промените в Закона за държавния бюджет, особено в частта за липсата на политики с цел подобряване на конкурентоспособността на българската икономика и инвестициите в сфери, които ще създадат бъдещ устойчив растеж, и създаването на нови работни места.

Самият акт на вземането на нови заеми и временно увеличение на бюджетния дефицит не е проблем, ако има яснота, че мерките, за които ще бъдат използвани тези пари, ще доведат до качествени дългосрочни промени в живота на хората и в създаването на устойчива и работеща икономика. Такива мерки например могат да бъдат масирана програма за саниране на обществени и частни сгради, които да повишат енергийната им ефективност и внедряването на малки децентрализирани ВЕИ, довеждащи до реално намаляване на разходите на гражданите и фирмите за енергия – топлинна и електрическа. Също така: реформи в областта на здравеопазването, които да предотвратят изтичането на средства и злоупотребите в този сектор, създаване на условия за преквалификация и заетост на рисковите социални групи, завършване на реформите в сферата на образованието и други.

Категорично не приемаме внушенията на представители на правителството и парламентарното мнозинство, съставено от депутатите от БСП, ДПС и Атака, че ветото ще затрудни сериозно функционирането на държавата.

Зелените изцяло подкрепяме коалиция „За да остане природа в България“, която в началото на седмицата излезе с отворено писмо до президента с настояване внимателно да се вземат  предвид усвояването на приходите от търговия на квоти с емисии парникови газове, без това да доведе страната до риск от наказателна процедура от ЕК – в частта прилагане на мерки, за подпомагане на социално слабите домакинства, а също и необходимостта държавата и нейните контролни органи да осигурят повишаване събираемостта на неизплатените концесионни такси по примера с одита на съдебната палата, за концесионния договор „Ски зона“ с център Банско – част от територията на Национален парк „Пирин”.

Зелените настояваме за цялостно недопускане на промени в Закона за държавния бюджет на РБ за 2013 г., защото ежедневно ставаме свидетели на грешни решения и назначения от настоящото правителство, което само доказва необходимостта от незабавната му оставка.

София, 07.08.2013 г.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.