Николина Ангелкова е опасна за свободната конкуренция в целия Европейски съюз

Позиция на ПП „Зелените“
20.02.2018

След като през 2015 година правителството „Борисов“ 2 забрани използването на таксиметровата услуга Uber, днес новият кабинет със същото име се опитва да ограничи конкуренцията и в сектора на онлайн продажбите на настаняване. Министърът на туризма Николина Ангелкова лансира идеята за нов европейски регламент, който да забрани предлагането на апартаменти през онлайн платформи като booking.com, аirbnb.com и rooms.bg.

Зелените алармираме, че с това българското правителство става опасно за свободната конкуренция и цифровата икономика не само у нас, но и в целия Европейски съюз.

Благодарение на новите технологии през последните години стана възможно гражданите да планират и резервират сами почивките си, като в същото време цените на хотелските услуги поевтиняха значително. Това, заедно с нискотарифните полети, направи достъпно за много хора със средни доходи да обикалят континента, да опознават чужди страни и народи. Едновременно с това София, Пловдив и други български градове се утвърдиха като популярни дестинации за чуждестранните туристи. Ръстът на нощувките в тях се увеличава с двуцифрени проценти всяка година. Хиляди собственици на апартаменти в големите градове и туристическите центрове се превърнаха в предприемачи. Създаде се цяла нова икономика – на базата на предлагането на жилища, редица фирми се специализираха в поддържането на апартаменти за отдаване на туристи. Частната инициатива, разчитаща на нарастването на интереса към големите ни градове се зае с обновяването на централни и доскоро съвсем запуснати квартали.

На всичко това може да бъде сложен кръст, благодарение на забраната, която се подготвя да наложи министър Ангелкова. Хотелите в София нямат нужния капацитет да приемат нарастващия брой гости. Свръхпредлагането в Банско и Слънчев бряг пък вече доведе до срив на цените на апартаментите, като той ще бъде ускорен от евентуална забрана. Полза от такова решение биха имали само хотелите, но и това е доста илюзорно, доколкото имиджът на България като дестинация ще пострада.

Тези безмислени напъни напълно кореспондират с друга идея на министър Ангелкова – за административно определяне на цените на хотелските услуги. И с цялостната политика на правителството за монополизиране на цели отрасли в полза на приятелите на властта.

Нещо повече. Забрана за онлайн резервации в апартаменти (практика, която е широко застъпена по целия свят) ще доведе до напълно излишно строителство на нови хотели, което ще утежни по абсолютно непазарен начин проблема с презастрояването. Както и ще „съдейства“ за упадъка на квартали, които в една свободна икономика могат да бъдат възстановени, защото представляват сериозен интерес за туристите.

Зелените настояваме правителството да забрави безумните си идеи за регулации на цифровата икономика. Заедно с това е време да бъде възстановена законността на споделените таксиметрови услуги. Както виждаме от разстоянието на времето, забраната им влоши качеството, както и повиши неоправдано цените, заради силното намаляване на конкуренцията. Както и доведе до непълноценно използване на автомобилния парк. Цифровата икономика принадлежи на 21 век и може да направи десетки хиляди българи предприемачи. Опитите за нейната забрана са опит да се върнем обратно век назад и да помогнем на монополите.

Естествено е, че различните играчи на пазара трябва да бъдат поставени в равностойни условия и данъците при онлайн резервации и директна продажба на хотелски услуги трябва да са еднакви. За целта институциите, вместо да забранят непосилни за техния капацитет услуги, трябва да си съдействат с бизнеса и да предоставят възможност за плащане на данъци и такси в реално време по електронен път. Вече има достатъчно приложения за тази цел, които могат да послужат за база.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.