Зелените в Европарламента излизат с критичен доклад за корупцията в България

България, 24.01.2018 г.

Нов доклад, изготвен от групата на Зелените/ЕСА в Европейския парламент заключава, че много по-амбициозни мерки в борбата срещу корупцията са належащи както в България, така и в Европейския съюз и неговите институции.

Докладът, който излиза непосредствено след като България пое председателството на Съвета на Европейския съюз, вади на показ силните взаимообвързаности между българското правителство, олигарси, банки и медийни групи, и подчертава слабостите и опасностите на новия антикорупционен закон.

България се нарежда като най-лошо представящата се в борбата с корупцията страна в ЕС, и заема 109 позиция в Световната класация за свободата на медиите на “Репортери без граници¨.

В първата половина на 2018 г. пред България се отваря ключова възможност. След повече от десетилетие, в което Европейската комисия осъществяваше мониторинг на състоянието на корупцията и организираната престъпност в България, сега страната има шанс да даде тласък за увеличаването на амбициите на ЕС да се справи с корупцията вътре в самите европейски институции – един проблем, който до ден днешен е сериозно пренебрегван.

Съпредседателят на Зелените/ЕСА Ска Келър коментира:

“Българското правителство трябва да чуе протестите на гражданите, които се изправят срещу корупцията. Въпреки известния прогрес, корупцията остава основен проблем на България, а необходимостта за решаването му е спешна. Приетият наскоро антикорупционен закон е обвит в противоречия Наскоро приетият антикорупционен закон е обвит в противоречия и имаме опасения, че е възможно да бъде използван за заглушаване на критиците на системата от страна на Правителството на България.“

Свен Гиголд, докладчик на Европейския Парламент по доклада за прозрачността, отчетността и почтеността в институциите на ЕС, добавя:

„Европейската комисия трябва да бъде много по-амбициозна в борбата с корупцията в държавите членки и е повече от необходимо да пристъпи към законодателни действия. Европейската прокуратура има потенциала да бъде силен инструмент в борбата срещу корупцията и в лошото управление с трансгранични европейски фондови средства. Очаква се офисът на новосъздадения орган на ЕС да започне да работи възможно най-скоро и ние настояваме корупцията в България да бъде негов основен приоритет.“

Резюме на доклада

Пълен текст на Доклада – на официалната уеб страница на Зелените/ЕСА

One Comments

 • ангел марков 24 / 01 / 2018 Reply

  Най-мощният генератор на корупция са противоречията в лобистките закони и двойните стандарти. Закона за енергетиката урежда материята „продажба на топлинната енергия“. В т. 16 от § 1 на допълнителната разпоредба на същия този закон се казва: „доставка“ е продажбата, включително препродажбата на енергия и на природен газ на клиенти“.
  Законодателя е определил прилагането на закона да се осъществява чрез „Общи условия за продажба“, които следва да се изготвят от регулаторния орган КЕВР- чл.16,ал.1, т.6 ЗЕЕЕ.
  Законодателя в нарушение на Конституцията, ЗНА и ЗЕ, прехвърля компетентността за изготвяне на общите условия от КЕВР на търговските дружества в енергетиката.
  търговските дружества заменят продажбата с доставка, с което суспендират/спират действието на Закона за енергетиката при което се установяват: произвол; измами; брутално беззаконие; корупция; нарушаване на човешките права. Ликвидирани са пазарните принципи и пазарните отношения. справедливостта, свободата и демокрацията.
  За да укрие беззаконието в енергетиката, законодателя приема следния текст, предмет на § 1.т. 16 от допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката – „доставка“ е продажбата, включително препродажбата на енергия и природен газ на клиенти“, с който текст установява корупцията и беззаконието при топлоснабдяването като официална държавна политика, а гражданите с тръба за парно в дома си, са превърнати в роби на Топлофикация..

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.