Зелените подкрепяме протеста на биоземеделците и животновъдите

21 март 2017 г.

Зелените подкрепяме насрочения за 22 март, сряда, от 11:00 ч. протест пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) срещу спирането на приема на нови заявления за биоземеделие и агроекология, което обрича на фалит хиляди малки фермери в страната. Приканваме всички свои симпатизанти да се присъединят към справедливите искания на фермерите, практикуващи биологично земеделие и животновъдство.

Напомняме, че заради погрешна и зависима от „мастодонтите“ в земеделието политика на последните български правителства, субсидиите за биоземеделие и агроекология бяха скоропостижно източени от големите зърнопроизводители и арендатори на огромни земеделски площ. Това се случи основно чрез фиктивно поемане на ангажимент за преминаване към биоземеделие, с което големите земеделски стопанства получиха допълнителни точки и по кандидатстване по други проекти – основно инвестиционни мерки. Другият механизъм, по който големите производители източват парите за агроекология, е чрез мерките за сеитбооборот.

Въпреки обещанията за диалог, анализиране на проблема и търсене на решения, до този момент биоземеделците и животновъдите не са получили никакви данни и отговори от МЗХ на поставените от въпроси по отношение изпълнението на предвидените от Програмата за развитие на селските райони мерки за подкрепа на екологосъобразното земеделие и животновъдство в страната.

Като капак на всичко, на 20 март, въпреки многобройни становища и протести на браншови организации на биопроизводители, Българската агенция по безопасност на храните е дала разрешение за пускане на пазара на препарати за растителна защита с неоникотиноидни пестициди. Припомняме, че през 2013 г., след задълбочена научна оценка на Европейския орган за безопасност на храните и гласуване от страна на държавите-членки, Европейската комисия ограничи използването на такива пестициди, които представляват „висок остър риск“ за медоносните пчели. Обстойни научни данни показват, че тези вещества причиняват сериозен спад в пчелните популации в световен и регионален мащаб и създават сериозна заплаха за земеделието, както в България, така и по целия свят.

За пореден път българските институции взимат решения, които са в разрез с добрите практики в Европейския съюз, и не само че създават пречки пред биопроизводителите, но и ограничават възможностите за здравословно хранене и начин на живот на хиляди български граждани, които разчитат на продукцията на тези производители.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.