Емблема на незаконната сеч оглавява Изпълнителна агенция по горите

Зелените изразяваме остро несъгласие срещу безпринципното назначение на ловния специалист инж. Григор Гогов за директор на Изпълнителна агенция по горите. Той е скандално известен с близките си връзки с ловните лобита и дървената мафия, както и с редиците нарушения и злоупотреби като директор на ловно стопанство. Опазването на горите от незаконна сеч е инвестиция в бъдещето и здравето ни.  Не можем да допуснем толерирането на фигури, емблематично свързани с погубването им.

Инж. Гогов не за пръв път е поставен да ръководи най-важната контролна институция в горите – предното му назначение беше от правителството на Орешарски. Една от първите му задачи тогава беше да разформирова специализираното звено на агенцията за борба с дървената мафия. Това звено, известно още като екипа „Бързи и яростни“, се прочу със своите бързи и независими проверки, разкриващи фрапиращи нарушения в горите, често свързани със скандални фирми с политически протекции. По негово време агенцията се характеризираше и с крайно ниска прозрачност по отношение случващото се в горите.

През последните години скандалната личност на Гогов се прочу с фрапиращите злоупотреби в Държавно ловно стопанство „Черни Лом“, като прикриване на незаконни сечи, дърводобив без одобрен план, източване на стопанството чрез близки до Гогов фирми. А дърводобивни фирми на самия Гогов и сина му Георги (напр. Лессервиз ООД) нееднократно са осъждани заради задължения към общини и други фирми.

С това скандално назначение служебното правителство затвърждава възникналите в последните дни обществени подозрения, че правителството, вместо да подготвя изборите, бърза да обслужи мафията и нейните публични лица. Затова настояваме служебният Министър-председател да каже кой предложи скандалния ловец за директор на Агенцията и как Правителството ще гарантира опазването на българските гори с подобни ръководители?

Във връзка с този скандал от Зелените, като членове на коалицията „Движение Да, България“, припомняме една от основните мерки в програмата за „Държавно управление“ на коалицията, която предвижда публична процедура за назначаване на ръководни кадри в държавата, включваща ясни критерии за избори, предварително предлагане на потенциалните кандидати, както и възможност за отчитане на общественото мнение.

Comment List

  • gorite 08 / 03 / 2017 Reply

    Много правилно сте го отразили и дано да им сложите, един път завинаги края на лошите практики, лицемерието,корупцията,ограбването на нашата държава от хора без чест и грам морал. Вие имате организация, която може да сложи всеки на мястото му, но ние сме брънка в системата и когато искат могат да ни унищожат, унижат и накрая уволнят, както при мен се случи вече два пъти. За тоя, където сте писали, същият пред 18,20 човека ми говори на Турски за да не го разберат колегите и да ме засегне, обиди с неприятни неща и да ми каже, че те са хората и каквото искат това ще направят, а аз да ходя на майната си! Тоя път няма да си дам кожата без бой и съм решил да изляза на гладна стачка пред парламента или МЗХ, за да видят от Европа каква държава сме. Пропуснах да напиша, че преди да ни уволнят декември месец ни дадоха празни бели листи и да напишем в кое РДГ да ни пратят за да продължим да работим и по взаимно съгласие, луда работа! Сигурно щяхме с колегата да приемем, но в РДГ-Сливен ни чакаше Директор на които сме му писали актове, като Директор на две ДГС-та и на дядо му сме му задържали камиони с дървесина.Тоя Директор ни чакаше с нетърпение и какво ли щеше да ни прави? На този Директор като се върнахме в РДГ -Сливен констатирахме най голямата сеч без позволително, което има досега в горите-274 декара на голо и гората, насаждението бе 110 годишно. Ние щяхме да изтърпим всякакво унижение на каквото ни подлагаха в ИАГ и имаше време си плащахме да работим, но не си тръгнахме и заради нас освободиха и другите колеги, че Дискриминацията щеше да бъде тотална. Договора ни беше временен и след като щяхме да му изтърпим униженията на 6-месец щеше да не ни поднови договора.

  • Нора Никол 09 / 03 / 2017 Reply

    Трябва да говорите високо, защо няма протест, защо се прикрива и от телевизиите..Дайте повече гласност, отивайте в телевизиите, питайте кой прави назначенията, ние ще ви подкрепим!Викайте, крещете иначе всичко се размива..Успех!

  • Pingback: Зелените настояват за уволнения в земеделското министерство – www.359news.bg

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.