Радикална съдебна реформа или държавата остава в плен

Позиция на ПП „Зелените“

03.12.2015

През последните седмици сайтът Биволъ публикува поредица от записи на разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и съдията от същия съд Румяна Ченалова. В разговорите се разкрива конкретен пример за това, което е отдавна известно на обществото – съдебната система и Висшият съдебен съвет (ВСС) страдат от тежки зависимости и са поддават на недопустимо влияние. Ключови фигури, като главния прокурор, председателя на ВАС и членове на ВСС, вместо да са гаранти за спазването на законите,  използват своята позиция и влияние, за да прикриват нарушения и да защитават лични интереси.

Започналите проверки по случая станаха под силния обществен натиск, но се извършват именно от лицата, които са компрометирани в публикуваните разговори. Ясно е, че замесените лица няма как да разследват обективно себе си, затова Зелените призоваваме Народното събрание и Президента да използват своите правомощия, за да се проведе независимо разследване, което да установи фактите и да предприемат действия срещу виновните лица. Напълно подкрепяме и внесената през тази сряда подписка за съдебна реформа. Извършването й е единственият ни шанс да освободим пленената държава от нейните узурпатори.

Тези събития за пореден път показват тежкото състояние, в което се намира съдебната система и нуждата от неотложни реформи. Внесените промени в Конституцията и Закона за съдебната власт е необходимо да се разширят, за да се въведе контрол върху неограничената власт и безочетност на прокуратурата. Трябва, по примера на Румъния, да бъде създадена институция, която да може независимо да разследва корупцията по високите етажи на властта.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.