Четвърт век не разсея сянката на Държавна сигурност в политиката

Близо 100 са бившите сътрудници на ДС в листите с кандидати за 43-то Народно събрание.
Сред тях няма кандидати на Зелените.

19.09.2014

Зелените винаги сме се обявявали за лустрация в политиката и позициите на държавни служители и сме крайно обезпокоени от данните изнесени от Комисията по досиета във връзка с предстоящите парламентарни избори.

Влиянието на бившите комунистически тайни служби и тясната зависимост на бившите агенти със силните на деня продължава и до днес. Липсата на категоричен и ефективен лустрационен процес след промените през 1989 г. нанесе непоправими щети върху изграждането на съвременното демократично общество в България. Това допринесе значително за създаването на порочния олигархично-мафиотски модел, овладял политиката и икономиката на страната днес, за проникването на корупцията във всички нива на управление и обслужването на задгранични икономически и геополитически интереси.

Къде са кандидатите с досиета:

БСП лява България – 14
Патриотичен фронт – с 12
ДПС – 11
Алтернатива за българско възраждане (АБВ) – 11
България без цензура – 9
Нова алтернатива – 6
Партия на зелените – 6
Левицата и Зелена партия – 5
ГЕРБ – 5
Атака – 4
Нова сила – 4
Движение 21 –  2
Нова България – 2
Десните – 1
Реформаторски блок – 1 (заличен)
Българска социалдемокрация – 1
НДСВ – 1
Социалдемократическа партия (СДП) – 1
Обединена България (ОБ) – 1
Република БГ – 1

Само в листите на 5 политически формации няма сътрудници на ДС, сред които сме и Зелените.

Зелените призоваваме всички кандидати за народни представители с досиета да се оттеглят от кандидатските листи, независимо, че това не е законово изискване. Това е изискване на морала и ценностите на новото демократично, модерно и проевропейско общество.

Призоваваме и избирателите да бъдат безкомпромисни в своя вот, оценката на миналото, настоящето и перспективите на бъдещето – свободно от зависимостите на мрачни отминали времена.

One Comments

  • Георги Тодоров 22 / 09 / 2014 Reply

    Коалиция “Десните“ свали доверието си от техния кандидат от списъка на Комисията по досиетата – водачът на листата в Пловдив Румен Найденов.

    „Коалиция „Десните“ не може да си позволи изключение от принципите, които спазва. За нас това е изолиран случай“, се казва в официална позиция по случая.

    „Десните“ припомнят, че след „промените на Изборния кодекс, внесени последователно от Искра Фидосова и Мая Манолова, стана невъзможна предварителната проверка на кандидатите за съпричастност към тайните служби на комунистическия режим“.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.