КТБ трябва да бъде оставена да фалира, а ръководство на БНБ – да подаде оставка

Декларация на ПП „Зелените“

12.07.2014

Вчера с унищожителна сила стана очевидна практическата липса на банков надзор в България през последните години. Заради това усилията на БНБ и на политиците на статуквото са насочени да заметат следите от политическо покровителство над, меко казано, незаконната дейност на ръководството на КТБ. Стана ясно и, че целта им е чрез прокарването на законова поправка „за спасяването на Вежди Рашидов“, да натоварят всички български данъкоплатци с милиарди левове под формата на държавен дълг.

Искаме да подчертаем, че бомбата КТБ само избухна през последните седмици, но фитилът й беше подпален по време на предишните две редовни правителства, които финансираха КТБ с парите на държавните компании и те бяха раздавани като кредити на свързани с ръководството на банката лица.

Зелените настояваме за следните мерки за решаване на сегашната криза и своевременно предотвратяване на бъдещи кризи:

  1. КТБ да бъде оставена да фалира и само гражданите с депозити до 100 хиляди евро да бъдат изцяло обезщетени.
  2. Да се осъществи проверка от одитори на всички останали „гнили ябълки“ в банковия сектор за нередовно отпуснати кредити.
  3. Цялото ръководство на БНБ да подаде оставка и на тяхно място да бъдат назначени експерти след консултации с ЕЦБ.
  4. България незабавно да поиска присъединяване към Европейския банков съюз.

Зелените считаме, че в това време на силно разклатено доверие в институциите, на пиедестал трябва да бъде поставена единствено законността. Приемането на закони в услуга на определени лица е неморално и необосновано и би довело до задълбочаване кризата на държавността.