Фактите за случващото се в Зелените през последните дни

Във връзка с доста артистичната ни пресконференция от вчера, дължим обяснение на фактите, провокирали тази реакция на част от членовете на партията.

На 2 ноември беше проведено заседание на Националния съвет, на което за пореден път беше поставена темата за напускане на Реформаторския блок от страна на Зелените. На три предишни заседания тази тема беше дискутирана и предложението за напускане не беше подкрепяно от мнозинството в НС.

Заседанието на 2 ноември продължи до късно вечерта, без да има валидно удължаване на времето на заседанието. Около 21:00 ч. с 13 гласа „за“ и 3 въздържали се беше гласувано следното решение: „Отказваме да продължим взаимодействието си с партиите от Реформаторския блок, които не са спазили първоначалното споразумение за оставка на правителството и демафиотизация на държавата и са преминали към превръщане на блока в коалиция. Ще продължим и в бъдеще да работим с всяка една партия или гражданско формирование за премахване на престъпното политическо статукво.“

Заради съмнения в легитимността на това решение, беше сезиран Контролният съвет на Зелените, който на 4 ноември разгледа жалбата и взе решение, че гласуването e недействително, тъй като е проведено без наличието на кворум, във време, което не е било обявено като част от заседанието на Националния съвет и има вероятност членове на Националния съвет да не са взели участие в дискусията по точката, предполагайки, че тя няма да може да бъде обсъдена в определеното време за протичане на заседанието. Националният съвет трябва да преразгледа този въпрос на следващото си заседание, което ще се поведе на 13 ноември, сряда.

На пресконференцията във вторник беше представена досегашната позиция на Зелените за неучастие в коалиционни преговори, която стана особено актуална в деня на провеждане на първата среща за начало на коалиционни разговори между партиите в Реформаторския блок.

ИС на Зелените

06.11.2013 г.