Управляващите потъпкват обещанието си дивите плажове да останат места за природосъобразен туризъм

Позиция на ПП „Зелените“

15 май 2017 г.
Една от първите инициативи на новото Народно събрание е промяна в Закона за опазване на земеделските земи, която дава още 3 години за застрояване на земите с променено предназначение. По циничен начин в мотивите на депутатите от ГЕРБ и „Обединените патриоти” се посочва, че промяната защитава „дребните собственици и семейства със среден и нисък доход“ и че това са „най-уязвимата част от активното българско население“.
При справка със сигнал от 2010 г. на земеделския министър Мирослав Найденов до главния прокурор Борис Велчев за 5000 заменки, направени между  1998 и 2009 г., ставя ясно кои са тези „дребни собственици“. Сред списъка от заменени земеделски земи на обща площ 450 000 декара се открояват:
– 1761 дка до Сапарева баня на „Рила спорт“ АД, оценена на 6 евроцента на кв. метър
– 403 дка до резерват „Камчия“ на „Райфайзен инвестмънт“ – Виена, оценена на 7 евроцента на кв. метър
– 1965 дка до връх Перелик в Родопите на СТЦ „Перелик“, оценена на 14 евроцента на кв. метър
– 101 дка край Бургас на фирмата на адв. Тодор Батков, „БВК-инвестмънт“, оценена на 63 евроцента на кв. метър
Голяма част от заменените имоти вече са с променено предназначение, но тъй като повече от 6 години не е започнало строителство, на 23 май 2017 г. трябва отново да станат земеделски земи. Именно, за да се заобиколи тази норма, близките до властта олигарси са си поръчали експресно гласуване на закона.
 

Зелените остро се противопоставяме на намеренията на „новите” управляващи да потъпчат както предишните победи на гражданското общество, така и своите обещания за превръщане на Корал, Иракли и Карадере в плажове за природосъобразен туризъм. Те са поели ангажименти към строителната мафия и са готови активно да съдействат за бетонирането на Черноморието и планините ни.

Развитите държави отдавна са преориентирали туризма си към модели, щадящи околната среда. Те не позволяват амортизиране на природните ресурси, поради което са доказано по-ефективни и с гарантирани дългосрочни икономически ефекти.
 
Зелените призоваваме гражданите да вземат участие в протеста на 16 май, от 18:30 ч. пред Народното събрание и се присъединяваме към исканията на протестиращите: 
1. Вносителите да оттеглят проекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи.
2. Министерство на земеделието, храните и горите да публикува справка на всички имоти, които ще възстановят земеделското си предназначение и да уведоми ресорните органи.