Тома Белев – кандидат за ЕП на Зелено движение с номер 13 в бюлетината, преференция 109

Горди сме, че в нашата листа с преференция 109 участва и един от емблематичните природозащитници в България. Ето как се описва той.

Аз съм лесовъд и специалист по опазване на дивата природа. Мисля, че съм късметлия – от седми клас  знаех, че ще работя за опазване на природата и това правя вече повече от 30 години. Нито един ден не съм отивал на работа с нежелание, а това е голям късмет.

Роден съм в Кърджали в семейство на бежанци – дядо и баба  първо са прогонени от Беломорска Тракия след войната, а после и от дома си в Тополовград, след 1944 г. Другата част от рода ми е от Плевенско, където край река Вит изкарвах летата си. Женен съм и имам син. Искам той да живее в нормална държава. Днес в рода ми има повече живеещи в чужбина, отколкото в  България, и това ме амбицира в действията ми– не искам да оставам последният живеещ в родината.

Обичам българската природата – и горите, и планините, и Черноморското крайбрежие и считам, че след хората, природата е  най-голямото богатство на България. И за това знам, че трябва да опазим това, което сме получили от дедите си и да го умножим, за да оставим на децата си една просперираща България.

Богат съм, но не по традиционният начин – с жена ми нямаме значимо имущество. Богат съм със семейството си, с приятелите си, с книгите си и с колекцията си от автентични български тъкани от миналите векове, които колекционирам вече двайсет години. Дядо казваше, че след ковчега ходят хора, а не имоти и считам, че е прав. Чувствам се богат и с доверието, което получавам – всяка седмица няколко души идват с молба за помощ или съвет, независимо, че  нямам повече власт или права от всеки друг гражданин.

Не определям никого за враг, но имам много приятели и съмишленици. Имам предизвикателства, имам работа, имам неща, които знам, че трябва да свърша, защото иначе няма да се чувствам добре сутрин, когато се гледам в огледалото.  Изповядвам принципа, че човек трябва да прави каквото може,  даже да няма надежда за успех. Имам успехи, имам и загуби, но като ходя из страната, навсякъде виждам резултатите от усилията на гражданите и природозащитните организации и това ми действа много вдъхновяващо. Успехите, които постигнахме като Коалиция „За да остане природа в България“ и гражданска общност, действително променят България и съм щастлив, че съм допринесъл за тях.

Вярвам, че днес най-смислената инвестиция у нас е инвестицията в хората и тяхната среда. Затова се занимавам с обучение на хора и с опазване на средата на живот. Преподавал съм в Лесотехническия, Пловдивския и Нов български университети, а сега инвестирам в обучение на специалисти и доброволци. Обнадеждава ме, че хората взимат отпуска или отделят от свободното си време за да участват в обученията, които организираме от Асоциация на парковете в България.

Защо се занимавам с политика и ще участвам на изборите? Защото избирам да съм субект, а не обект и ми омръзна хора без образование, знания и умения да грешат в управлението на държавата на наш гръб.