Политиците забравят българските жени? Нека променим това!

Позиция на ПП „Зелените“
20 март 2017 г.

Месецът на жената съвпада с предизборната кампания, но проблемите на жените сякаш не съществуват. През изминалата година отново ни покрусиха убийствата на момичета от техните партньори. За съжаление това са само случаите, когато е твърде късно да помогнем – а домашното насилие съсипва живота на стотици хиляди българки. Освен физическо насилие, жените са подложени и на други несправедливости: получават по-ниски заплати, въпреки факта, че значително по-голям дял са висшисти. С малки изключения, жените на практика нямат влияние в политиката – в последното Народно събрание жените-депутати бяха едва 19%. Справедливо ли е да оставим нещата така? За нас, Зелените, отговорът е “Не!”

Насилието:

Всяка четвърта става жертва на домашно насилие, но този проблем остава пренебрегнат от институциите. Зелените ще настояваме следващият парламент да промени законодателството така, че извършителите да бъдат наказвани, независимо от наличие на брак или съжителство. Настояваме за сътрудничество между отговорните институции и организации с експертиза по темата. Настояваме 44-тото Народно Събрание приоритетно да ратифицира Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени и с домашното насилие. Призоваваме и медиите да съобщават по-често за този проблем и решенията му, а не едва когато научим за поредното убийство!

На работа:

Средностатистически, жените получават по-ниско заплащане от мъж на същата длъжност. Въпросът с равнопоставеността на работното място не е прост – от една страна стоят стереотипи за ролята на жените в обществото; от друга – достъп до грижа за децата; от трета – разлики между половете. Едно обаче е сигурно – за равен труд и професионален опит, се полага равно възнаграждение. Насърчителните мерки за равнопоставеност, които засега остават само едно добро пожелание, трябва да придобият конкретен израз и да бъдат приложени за преодоляване на сериозния дисбаланс в заплащането на двата пола. Бихме искали и насърчаване участието на жени на ръководни позиции в икономиката и политиката.

В политиката:

Крайно време е ние самите да сложим проблемите на жените на дневен ред! Повече народни представителки означава, че дамите ще участват по-активно в намирането на решения по проблеми, пренебрегвани с десетилетия. ще определяме дневния ред така, че засягащите ни теми да не се отлагат безкрайно. Коалиция “Движение Да, България” (Зелените, ДЕОС) сме издигнали 56 дами с активна гражданска позиция и високи професионални умения. Прави сте, ако смятате, че полът не гарантира, че ще бъдат добри политици – но сме убедени, че именно тези дами си заслужават. Задължително разгледайте техните биографии и преценете! И защо да не се присъедините към нас – за да можем заедно да се захванем да създаваме тази промяна? Активното участие на жените в политиката не е просто лозунг!

 

Движи ни стремежът към справедливост и равнопоставеност. Когато освободим нашите майки, сестри, съпруги, дъщери от насилие и постигнем реално възмездие за извършителите,  всички ще живеем по-спокойно и по-пълноценно, а нашето общо бъдеще ще става още по-добро!

Нека започнем промяната #Заедно!