Обществото е заплашено от подмяна на дневния ред

Декларация на ПП „Зелените“

Партия „Зелените“ наблюдава с тревога опитите на новото правителство да възбужда дебати, които отдавна трябваше да са затворена страница за българското общество. Ние сме категорично против реанимацията на псевдопроблеми, които разделят гражданите и пилеят тяхната енергия, вместо тя да се насочи към действителните проблеми, пред които е изправена нацията. За нас е абсолютно неприемливо изкарването на преден план на вече решените въпроси за:

– тютюнопушенето в обществени сгради и заведения
– рестарта на проекта за АЕЦ Белене
– проучването и добива на шистов газ
– възможността посланиците на България да са бивши агенти на Държавна сигурност.

„Зелените“ смятаме, че служебният кабинет на Марин Райков очерта и даде работещи решения за някои от най-сериозните задачи пред настоящото управление. Затова подкрепяме одобрените от него правила за съхраняване на парите на държавните компании, които биха премахнали симбиозата между държавата и подкрепящите я медии, както и биха насърчили конкуренцията в банковия сектор. „Зелените“ сме и за изваждането от енергийния микс на замърсяващите природата и скъпи топлоелектрически централи, за които няма ангажимент за изкупуване на енергия, както и намаляване на влиянието на заводските ТЕЦ. Тези мерки биха отслабили значително натиска за повишаване на цените на енергията за потребителите.

Настояваме правителството да се занимава сериозно с действителните проблеми пред българското общество, каквито са състоянието на енергийния отрасъл, борбата с безработицата, посегателствата срещу природата, въвеждането на ефективна регулация на естествените монополи и борба с досега подкрепяните от държавата такива, и реформи в здравеопазването и държавната администрация.

Ние ще следим непрекъснато дали правителството работи в интерес на обществото по тези въпроси, или се опитва да обслужва олигархични интереси, и ще реагираме своевременно и категорично при всякакви опити за прокарване на решения в ущърб на интересите на българския народ.