Новите концесии на Ковачки обричат Новозагорско и Сливнишко на геноцид

Позиция на ПП „Зелените“

4 август 2018 г.

Ако има бизнесмен, който през годините е доказал, че системно не зачита и заобикаля екологичното и трудовото законодателство, като в същото време се ползва със значителни политически протекции, това е Христо Ковачки. Затова и Зелените не сме изненадани, но сме силно обезпокоени от решението на правителството тихомълком да разреши на свързани с него компании да концесионират нови находища на лигнитни въглища (в община Сливница) и медна руда („Прохорово“ до Ямбол), в съдружие с Атанас Тилев, който през 90-те години стана известен като собственик на фалиралата „Банка за земеделски кредит“. Само преди две седмици пък друга фирма, свързвана с Ковачки – „Въгледобив Бобов дол“ беше извадена от процедура по несъстоятелност, въпреки огромни необслужвани задължения.

Възходът на бизнеса на Ковачки започва веднага след убийството на неговия съгражданин Косьо Самоковеца през 2003 година. Бизнесменът се насочи към най-мръсните отрасли – политиката и минното дело. Негова собственост са фабриката за брикети „Брикел“, известна в Гълъбово като „раковото отделение“, мините и ТЕЦ-а в Бобов дол, мини „Черно море“ (в несъстоятелност), редица Топлофикации, като почти всичките му компании официално трупат огромни загуби, а задълженията им приближават 1 милиард лева (основно към бюджета и Първа инвестиционна банка). Фирмите от орбитата на Ковачки са голямо изключение от правилото, че частната собственост се управлява по-добре от държавната (дори ако сравняваме с практически фалиралата българска държавна енергетика). Можем само да си представим колко космически ще са задълженията на тези фирми в момента, когато изтекат концесионните им договори. Или когато все пак ТЕЦ-овете бъдат спрени .

Това обаче не пречи на бизнеса на Ковачки да се разраства през годините. В същото време няколко поредни правителства, основно ръководени от Бойко Борисов, си затварят очите и не закриват ТЕЦ-овете „Брикел“ и „Бобов дол“, които отдавна надхвърлят всякакви норми за изхвърлени отрови в атмосферата. В момента България е единствената страна, срещу която има действия на Европейската комисия заради нивата на замърсяване със серен диоксид. Основен замърсител е именно „Брикел“. В същото време заводът прибира ежегодно десетки милиони левове от студен резерв, който доказано не беше на разположение през изминалата зима. Помним, че близката до него партия „Лидер“ в коалиция с финансирания от КТБ Николай Бареков беше златен пръст на премиера в Народното събрание, избрано в края на 2014 година.

Ковачки е пример за клиентелист, който няма как да печели без помощта на държавата на всички нива, защото в условията на свободна и честна конкуренция няма шанс. Решението на Министерски съвет означава, че ГЕРБ и „патриотите“ му предоставят карт бланш да извършва геноцид над хиляди българи в ямболско и сливнишко през следващите 30 години. Разходите за влошеното здраве и унищожена природа от дейността на фирмите на бизнесмена ще надхвърлят многократно ползите, като се има предвид, че дългогодишна практика при неговите компании е да забавят заплати и да не внасят осигуровки на служителите си. Които пък са настоятелно „съветвани“ как да гласуват на избори. Стратегията да не се инвестира нищо в предприятията, очевидно е изключително печеливша за крайния им собственик, когато основен клиент е държавата.

Ето защо недоумение буди поведението на министъра на околната среда Нено Димов, който обяви чистия въздух за приоритет в програмата си, а в същото време мълчи позорно за разрешението за добив на лигнитни въглища – най-замърсяващата въздуха суровина за производство на енергия въобще. И то в полза на бизнесмен, който има доказан опит в неспазването на всякакви стандарти. Разминаването между думи и дела при министър Димов е особено фрапантно, затова и Зелените за пореден път настояваме за неговата оставка. Той е неспособен да запази интересите на природата и гражданите в нито една сфера. А в случая с новите концесии става въпрос за символ на всичко, което не трябва да се допуска в индустрията. Защото от това страда нейния имидж, включително и на добросъвестните инвеститори.