Несубсидираната и чиста енергетика е целта, която България трябва да следва

Позиция на ПП „Зелените“

01.06.2017

Преди дни Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че правителството подготвя енергийна стратегия на България до 2030 година, в която ще бъдат включени нови ядрени мощности. По този повод Зелените припомняме, че последните правителства, включително водените от сегашния премиер Борисов фалираха енергетиката заради сключването на редица заробващи, скъпи и дългосрочни договори, както и заради кражбите Белене и КТБ (енергийни компании загубиха стотици милиони левове депозити в банката). Загубите от тези недалновидни контракти надхвърлят 5 милиарда лева, които се плащат както от потребителите на електроенергия, така и от всички данъкоплатци. Рано или късно те ще бъдат осчетоводени като държавен дълг или намаление на фискалния резерв.

Сега същите тези управляващи ни предлагат да изготвят енергийна стратегия до 2030 година, която отново да включва изграждане на АЕЦ Белене. Няма как да имаме доверие на хора, отговорни за днешното драматичното състояние на отрасъла. Според Зелените стратегията за енергийната и климатичната политика на България, чиято чернова трябва да е готова до края на тази година, трябва да бъде приета след широки обществени консултации. Това е и изискване на ЕС.

Зелените предлагаме няколко съвсем прости неща.

Основният принцип в енергетиката ни трябва да бъде отказ от субсидирането (включително и скритото такова) на каквито и да било енергийни мощности. Нека различните видове производители на енергия се конкурират на свободния пазар, като наличните АЕЦ поемат бъдещите разходи за извеждане на реакторите си от експлоатация, както и за съхранение на отработеното гориво, а ТЕЦ и въглищните централи и мини – за замърсяването на въздуха и унищожаването на огромните площи в следствие добива на лигнити.

Последното развитие на пазара на ВЕИ показва, че нови мощности, произвеждащи енергия от вятъра и слънцето не се нуждаят от субсидии, включително в държави със сходен на нашия климат. За пример: на последния търг за нови вятърни мощности в Испания беше постигната продажна цена от 4.3 цента на киловатчас. За съжаление в момента включването на нови ВЕИ мощности към енергийната ни система е практически забранено, именно заради заробващите дългосрочни договори, сключени от предходните правителства. При положение, че цените на ВЕИ падат толкова бързо, е недалновидно България да се ангажира с дългосрочни капиталоемки инвестиции в АЕЦ.

Освобождаването на пазара за нови ВЕИ, които не ползват държавни субсидии, ще означава шанс за огромни частни инвестиции в енергийния сектор и бизнес за десетки хиляди предприемачи и граждани. Както и шанс страната ни да се превърне в развоен център на отрасъла. Единствените губещи биха били клиентелата на властта и комисионерите. България има шанс да се пребори за сериозен дял от световната енергийна революция. Нека не го изпускаме заради дребни или не толкова дребни комисиони.