На протест за спасяването на Пирин!

Зелените призовават всички свои симпатизанти да се присъединят към обявения протест на 6 март, понеделник, от 18:00 ч. пред Министерството на околната среда и водите, бул. „Княгина Мария Луиза“ 22, София.

Както стана ясно на 02.03.2017 г., точно преди празниците министърът на околната среда и водите Ирина Костова подписа предварително изпълнение на взетото пак от нея предишния ден решение предишния ден, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ не се нуждаят от екооценка. Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване 6.03.2017 г.

За пореден път властимащите днес, по примерна на предходни правителства, се опитаха да действат по схемата „ако мине номерът“ и тестваха бдителността на активните граждани и организации в България. Под благовидния предлог „важни държавни и обществени инетереси” е ограничен достъпът на българските граждани до правосъдие за защита на околната среда, гарантиран в Орхуската конвенция, подписана от всички страни-членки на Европейския съюз. Припомняме, че България вече е осъдена за нарушаване на конвенцията и каквито и „благородни“ доводи да ни поднася МОСВ, в случая се обезсилват от факта, че решението за предварително изпълнение е публикувано в навечерието на почивните дни, като е даден тридневен срок за неговото обжалване. Взетото решение ясно показва желанието на министър Костова да ограничи възможността на гражданите да се обърнат към съда и прави ясна зависимостта на МОСВ и кабинета Герджиков от частните интереси на един олигарх, който вече 15 години ползва ценните блага на Пирин, без да заплаща подобаващо за това на държавата.

Припомняме, че г-жа Костова е експерт по пречистване на отпадъчни води и нейното решение решение е реален пример за това как се прави опит да се „изхвърли“ един природен парк в канализацията.

Повече подробности относно конкретните заплахи, които крие едно такова решение, можете да видите в разпространената по-рано обща позиция на Коалиция „Движение Да, България!“ (“Да, България”, Зелените и ДЕОС).