Мястото на Централноевропейския университет е в свободна Европа

Зелените предлагаме България да даде подслон на водещата академична институция

Позиция на ПП „Зелените“
13.04.2017

В началото на април унгарският парламент прие закон, предложен от правителството на Виктор Орбан, с който на практика се опитва да закрие Централноевропейския университет (ЦЕУ) – една от водещите академични институции в областта политическите и социалните науки.

През последните три десетилетията ЦЕУ се оформи като изключително значима научна и академична институция, предложила достъпно и качествено образование на хиляди млади хора, мнозинството от които днес заемат водещи позиции в управлението, науката, бизнеса и гражданското общество. Сред тях са и няколко хиляди български студенти, изследователи и учени, получили достъп до конкурентно висше образование.

Атаката срещу ЦЕУ е стъпка към погазването на свободата на изразяване в унгарското  общество и ценностите на либералната демокрация изобщо. Популистките лидери и зависимите от олигархичния капитал медии в Унгария, България и другаде из Европа усърдно рециклират омразата и клеветническите твърдения срещу всички граждански и политически структури, отстояващи постиженията на демокрацията, индивидуалните и колективни човешки права и опазването на околната среда. За нас такава атака е абсолютно недопустима в демократична Европа.

Зелените подкрепяме съпредседателите на Европейската зелена партия Моника Фрасони и Райнхард Бютикофер, които заявиха, че от създаването си през 1990 г. ЦЕУ се превърна център на академична свобода и европейски ценности, ангажирал се много сериозно с темата за устойчивото развитие. ЦЕУ е ключов участник в борбата срещу екстремизма, климатичните промени, нелибералните деформации на демокрацията и създаването на свободна и отговорна Европа – заявиха още лидерите на европейските Зелени.

Като политическа сила, която цели да промени статуквото в полза на достойния, здравословен и пълноценен живот на хората, Зелените осъждаме остро опита Централноевропейският университет да бъде изгонен от Унгария. Настояваме правителството на България, институциите на Европейския съюз и политическите сили – особено близките до управляващата в Унгария партия ФИДЕС европейски консерватори – да направят нужното, за да предотвратят посегателството над свободното образование в една европейска страна.

В случай че, въпреки съпротивата на унгарското общество и международната общност, режимът на Виктор Орбан принуди ЦЕУ да напусне страната, Зелените предлагаме България даде подслон на тази водеща академична институция.

Образователната система у нас все още се бори да надмогне лошите навици, създадени в предходните няколко десетилетия. В България има потребност от повече институции като ЦЕУ, които образоват и възпитават младите хора в ценностите на свободата и демокрацията. България се нуждае от университет с международен престиж, който може да задържи повече млади хора в страната и да привлече качествени преподаватели и студенти от целия свят.

Достъпът до качествено образование е една от най-важните инвестиции в бъдещите поколения. То не просто дава на младите хора възможност за смислена житейска реализация, но и поддържа живителната способност на обществото да разбира, оценява и участва в решенията, от които зависят настоящето и бъдещето му.