Меморандум между ПП „Зелените“ и ПП „Глас Народен“ за съвместно явяване на изборите за президент и вицерезидент

17.09.2016 г.

Уважаеми членове и симпатизанти на ПП „Зелените“,

Днес между ПП „Зелените“ и ПП „Глас Народен“ беше подписан Меморандум за съвместно явяване на предстоящите президентски избори. В него двете партии заявяват, че в условията на все по-голямо срастване на мафия и държава и налагаща се фасадна демокрация, в която основни политически сили дори не си правят труда да започнат кампания и да се обявят за ясни и конкретни цели, важна стъпка за всички малки формации е обединението около основополагащи и ненарушими принципи.

Тези принципи се основават на зелените и устойчиви политики. Основни моменти са прозрачност на институциите, опазване на околната среда чрез мораториум върху новото строителство в националните паркове и създаването на Природен парк „Българско Черноморие“, граждански контрол и участие, лустрация на бившите кадри на ДС, дълбоки реформи в съдебната система както и разбира се отстояване на независима енергийна политика, базирана на възобновяеми източници, диверсификация и отхвърляне на енергийните проекти АЕЦ „Белене“ и „Южен Поток“, както и на неконвенционалните методи за добив на нефт и газ.

По някои от каузите общинските съветници на Зелените и Глас Народен вече успешно работят съвместно в Столичния общински съвет. Двете партии изразяват готовността си да се борят за тези принципи с конкретни инструменти в рамките на президентските пълномощия и са отворени за подкрепата от страна на други партии, НПО, граждани  и граждански групи, които ги припознават и споделят.

Кандидатите на двете партии за президент и вицепрезидент ще бъдат определени и обявени идната седмица.

[pdf-embedder url=“http://new2.zelenite.bg/wp-content/uploads/2016/09/Memorandum.pdf“ title=“Пълният текст на Меморандума“]