България пропуска исторически шанс да предложи истински лидер на ООН

Позиция на ПП „Зелените“

15.02.2016

Зелените изразяваме несъгласието си с безпринципната номинация на българското правителство за поста Генерален секретар на ООН. С тази номинация страната ни пропуска поредна историческа възможност, която е вероятно да се повтори едва след 60 години. Във време на глобални предизвикателства – военни конфликти и климатични промени – се очаква новият лидер на ООН да бъде обединяваща и вдъхновяваща международната общност фигура.

За сега официалният кандидат на България отговаря само на квотните изисквания за тази позиция, но показва неубедителни качества що се отнася до много по-сериозните критерии за лидерство и визия за световното развитие през следващите десетилетия. Излъченият кандидат за пореден път потвърждава засилващото се разбиране в българското общество за неприкритото влияние на фигури от комунистическото ни минало върху развитието на страната ни днес. След месеци мълчание, непрозрачна процедура по излъчване на официален кандидат, настоящата номинация бе оповестена късно и без ясни обяснения за взетото решение – сякаш загатвайки гузността на отговорните органи. Освен като пореден фарс и исторически провал за настоящото управление, тази номинация е и петно върху репутацията на Министър-председателя и Министъра на външните работи – щедри на гръмки изказвания, но и на неадекватни за тези думи дела.

Излъчването на кандидатура за поста Генерален секретар на ООН имаше изключителен потенциал за позитивна и обединяваща кампания за България и българската общност по света. Този шанс е безвъзвратно изгубен, както в очите на репресираните от комунистическия режим жертви и техните близки, така и пред международната общественост.