Интеграция чрез образование, не с въже!

Позиция на ПП „Зелените“

18.07.2017

Зелените сме силно обезпокоени от реакциите покрай междуетническите конфликти в Асеновград и на други места в страната. Недопустимо е подстрекателството с цел извличане на партийни дивиденти от евродепутат, чиято партия е част от парламентарното мнозинство, който обяснява как ще покаже на хората да използват въже. Подобни изказвания преминават всички граници.

Няма как да мълчим, и колкото и витиевато да се изказва Ангел Джамбазки, той и сродните му политици носят пряка отговорност за думите си. Нещо, което не върви да се говори и в кръчмата не приляга на един народен представител, пък бил той и продавач на омраза.
Свидетели сме на насърчаване на екстремистки изказвания и действия, които не само са в противоречие с изконни ценности на българския народ, но и „скриват зад димна маска“ истинските проблеми: липсата на реформи в МВР и прокуратурата например, както и липсата на значим напредък в интеграцията.

Каква е ситуацията? Има престъпни, неморални и заплашителни за обществения ред действия. Едно нормално общество, една държава с работещи институции трябва да работи за осигуряване на спокойствие и справедливост за ВСИЧКИ свои граждани. За съжаление много от нас днес не се чувстваме сигурни и не виждаме справедливост в действията на институциите. Вместо обществения гняв да се насочи към прокуратурата, която е истинския виновник за това престъпления да остават ненаказани, политици го концентрират за отвличане на вниманието срещу цели обществени групи.


Зелените настояваме за:
1. Справедливост и законови мерки срещу всички престъпници и нарушители – както насилници и хулигани по улиците, така и „бели якички,“ които ощетяват обществото с милиони и дори милиарди, както и с десетки безвъзвратно променени човешки съдби. Без оглед на етнос и вероизповедание.
2. Правителството да покаже капацитет за умело държавничество, вместо да толерира мълчаливо „кресливи патриотарски изяви,“ насърчавани от партии в управляващата коалиция.
3. Кабинета да подготви ясен план за включващо образование и да даде ясна перспектива на всички български граждани, без значение на техните религия и етнос. В момента повечето хора виждат „решение на проблемите си“ чрез бягство към други страни от ЕС, вместо истинските решения и проблеми да бъдат обсъждани и решавани у нас.

Основна ценност на българския манталитет е граденето на мостове и задружен  живот със съседите, независимо от вяра и майчин език, и това се е доказало през векове на съвместно съжителство между различни групи.

Нашата вяра в демокрацията е основана на взаимното признаване на индивидите като равни. За да насърчат в максимална степен ангажираността на гражданите, политическите процеси трябва да са демократични, включващи, прозрачни и напълно достъпни по начин, който е разбираем за обикновените хора.
Обществото трябва да гарантира шансове за реализиране на мечтите и на успех в живота на всички граждани. Нужно е максимална част от социално изолираните хора да бъдат включени активно в обществения живот чрез работа, добро образование и собственост. И по този начин да допринасят  за благополучието си, а и за просперитета на България. Същевременно трябва да се гарантира собствеността на всички граждани, както и че властта ще проявява нулева толерантност към всички форми на посегателство срещу нея – независимо дали става въпрос за кражба на кокошки или на милиарди от КТБ. За съжаление не виждаме да се прави необходимото.
Напротив, забелязваме радикализиране на риториката, идологизиране на съмнителни герои „ловци на бежанци“, което може да ни тласне към саморазрушителен конфликт, от който никой от нас няма нужда. Виновни за такъв ще бъдат тези представители на властта, които си затварят очите за действията на коалиционните си партньори.
В деня на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, призоваваме правителството, да бъде на висотата на заветите, които ни е оставил Апостола.: „…Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон…”
Правоохранителните органи трябва да наложат спазването на законите от всички български граждани, както и да не допускат прояви на физическо и вербално насилие с етнически контекст.

Призоваваме правителството да бъде на висотата на символите на българската държавност и на стремежа към свобода. Имаме нужда от мир, законност, свобода и взаимно уважение, а не от налагане на омраза и раздор.