Зелените призоваваме за отпадане на парламентарната квота от ВСС

Позиция на ПП „Зелените“

29.06.2017

Първите избори за парламентарна квота на ВСС, провеждащи се след измененията в Конституцията от декември 2015 г., демонстрират, че статуквото в лицето на всички парламентарни сили прави всичко възможно за да бламира дълбоката съдебна реформа, предложена от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов. За членове на най-висшия съдебен орган от парламентарно представените партии са номинирани юристи, които не само са непознати на обществеността, но и част от тях са замесени в публични скандали или има дълбоки съмнения за тяхната безпристрастност съгласно публична информация в медиите.

Например заместник-председателят на ВАС Боян Магдалинчев, предложен от ГЕРБ, е обвиняван от съдии за вмешателство при определяне на съставите, разглеждащи ключови дела като концесията в Банско и  уволнението на бившия заместник-главен прокурор Камен Ситнилски. Прокурорът от Софийска апелативна прокуратура Йордан  Стоев, номинация на Атака, е известен с отказа си  през март 2015 г. да разследва Делян Пеевски по сигнал на „Протестна мрежа”. Номинацията на ДПС – съдия Стефан Гроздев също е с изключително спорна репутация и идва след няколко неуспешни опита да бъде поставен на поста председател на САС. Цялостното впечатление, което оставят предложенията, е че депутатите предлагат предимно прокурори, следователи и адвокати за сметка на оскъдното присъствие на съдии, особено такива от ВКС. Последното не е учудващо, предвид факта, че председателят на ВКС Лозан Панов е един от най-гласовитите противници на позициите, изразявани от Георги Колев, Сотир Цацаров и кресливо подгласящите им медии на Делян Пеевски.
Част от кандидатите са на предпенсионна възраст и изборът им би се явил една форма на „награда” за извършените от тях услуги”.
В същото време изборът на съдийската квота беше белязан от висока избирателна активност – над 1900 от 2200 имащи право на глас магистрати взеха участие в първият пряк вот за членове на ВСС, въведен с последните промени в Конституцията. Избраните съдии от ВКС и ВАС, освен че се ползват с доверието на мнозинството от своите колеги, са известни с професионални компетенции и висок морал.  Седмицата преди вота бе белязана от скандала с т.н. „списък с имена”, спуснат от административните ръководители в системата, но в крайна сметка от седемте имена в него, бе избрано само едно.

След като внимателно проследихме избора на членове на бъдещия ВСС, Зелените сме по-уверени от всякога, че са необходими нови промени в Конституцията, които да премахнат или да намалят драстично парламентарна квота във ВСС. Липсва логика парламентарните сили да определят половината от членовете на съвета – толкова, колкото са избрани от цялата правораздателна система. Предвиденото квалифицирано мнозинство очевидно не пречи на партиите на статуквото да договарят квоти на влияние във ВСС и чрез посочените със задкулисни преговори членове на ВСС да определят цялостното състояние на съдебната ни система. Депутатите дори не си дават труда да мотивират по убедителен начин своите номинации. Досегашните състави на ВСС са демонстрирали, че избраниците на политическите сили основно защитават тясно партийни и корпоративни интереси, а не нуждата на обществото от бърза и справедлива съдебна система.

При настоящите избори от парламентарната квота, настояваме всяка номинация да бъде ясно обоснована, като се посочат подробно личните качества и постижения, вместо сегашните клиширани и изпразнени от съдържание „мотиви“. Изслушванията на кандидатите да бъдат открити и публични, като се изисква да отговарят ясно и изчерпателно на поставените въпроси, включително от неправителствени организации. Парламентарно представените партии твърдо да се разграничат от номинации, които в досегашната си работа са създали впечатление, че се съобразяват повече с частни интереси, отколкото с прилагането на закона.