Зелените предлагаме цялостен обществен дебат за Национален парк „Пирин“ вместо тайни междуведомствени комисии

Позиция на ПП „Зелените“

16.01.2015

Поради емблематичния характер на концесията на ски зона Банско в Национален парк “Пирин” и изключителната държавна собственост на земите в концесията, Зелените настояваме Министерски съвет на Р България да организира и проведе цялостен дебат за социалния, икономически и екологичен ефект от нея. Дебатът трябва да бъде организиран професионално, с участието на специалисти, граждани и граждански организации. Трябва да включва преценка на климатичните промени и пазарните тенденции, както и характеристиките на ски зона Банско и реалните перспективи за развитие на туризъм на територията на парк Пирин – обект на световното природно наследство. Процесът трябва да завърши с консенсусно решение за перспективите пред туризма на годишна база и в частност ски туризма в парк Пирин, което да залегне в основата на новия план за управление.

Същевременно се обявяваме и против създаването на тайни междуведомствени комисии без представители на обществеността. Настояваме да се гарантира откритост и участие на гражданите в процеса на обсъждане на нарушенията в ски зоната и последващите решения. За тази цел призоваваме за своевременно публикуванe на правните анализи, доклади, проекторешения и протоколи от досегашните и последващите срещи и заседания на комисии и обществени обсъждания.

Вземането на тайни решения е сигурен начин за заобикаляне и злоупотреба с интересите на гражданите и обществото. По такъв начин беше подписан договорът с ЮЛЕН АД за концесията в парк Пирин през 2001 г., с подобни похвати правителството „Орешарски“ прие извън дневния си ред решение в полза на концесионера, като манипулира истината за незаконно застроените и безвъзмездно ползвани години наред територии. След отмяната на това решение сегашното правителство трябва да избере между пътя на откритост, гарантиране на обществения интерес и спазване на закона и пътя на задкулисието в полза на олигархични интереси. Зелените възнамеряваме да проведем и серия от срещи с партиите от управляващата коалиция. На първо време каним Реформаторския блок да защити позицията си от септември 2013, когато остро критикува нарушенията в Национален парк „Пирин“ и призова за разтрогване на Договора за концесия.

Зелените ще участваме и ще съдействаме за организиране на обществен дебат за Пирин, като отстояваме категорично спазването на закона.