Зелените отговаряме на Протестна мрежа

Гражданската организация  „Протестна мрежа“ се обърна с 5 въпроса към партиите, участващи в изборите за ЕП. Ето отговорите на Зелените:

1. Виждате ли алтернатива на членството на България в ЕС?

Не, европейският цивилизационен избор на България няма алтернатива. Kато народ и нация сме положили основата на съвременната европейскa цивилизация. Няма как да напуснем нещо, което сами сме създали.

2. Виждате ли мръсни пари в българската политика и какво ще направите срещу тях?

Да. Зелените настояваме за забрана за участие на офшорни фирми в търгове с обществени средства. Искаме възобновяване на разследването за изнесените пари чрез външнотърговските дружества, включително и чрез наемане на фирми-търсачи на изнесени пари и връщането им в България. Смятаме че има нужда от „Черен списък“ на забранени инвеститори в България. Настояваме за промяна на законодателството и с включване на силови мерки за борба с мафията и контрабандата, които да обхванат и семействата и роднините на участниците.

3. Какво ще направите, за да не продължава българският парламент да е Лафка за продажба на депутатски места и приемане на закони, диктувани от Газпром?…

Зелените настояваме протоколите от заседанията на всички комисии да се водят на аудио/видеозапис. Искаме промяна на законодателството за утрояване на наказанията за определени престъпления, когато са извършени от депутати, членове на техните семейства, сътрудници и други свързани с тях лица.

4. Кои са партиите, срещу които ще поставите санитарен кордон, за да не влияят върху управлението на страната?

Партиите, които се ползват като параван за икономическо ограбване на населението и целят единствено облагодетелстването на собствените си лидери и олигарсите, свързани с тях. Тези политически образувания не са политически партии в смисъла на това понятие, а задкулисни клики, заети да правят пари.  Популизмът и псевдонационализът са основното им оръжие в несвободната ни медийна среда.

Ние, Зелените, още преди години сме приели „Забранителен списък“ на партии и политически субекти, с които никога няма да работим. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС, АБВ, АТАКА, ББЦ, ВМРО, РЗС, НДСВ, ЛИДЕР, БНП, както и останалите квази политически субекти – креатури на бившата ДС. Настояваме за лустрация и за разследване връзките на депутати и министри с фирми-бенефициенти по еврофондовете.

5. Зависите ли от медиите на Пеевски и имали ли сте уговорки за „чадъри“ с тях?

Разбира се, че не. Не случайно сме от малцината политически партии, които са избрали почтенността и истината пред слугинажа на удобни медии.