Зелените настояват за уволнения в земеделското министерство

Позиция на ПП „Зелените“
20 март 2017 г.

Служебното правителство какво точно подготвя – изборите или купуването на гласове за изборите чрез дървената мафия?

Преди седмица Зелените изразихме остра позиция срещу безпринципното назначение на инж. Григор Гогов за директор на Изпълнителна агенция по горите. Днес в ефира на една от националните телевизии беше излъчено разтърсващо разследване за злоупотребите на новоназначения шеф.

В разследването става ясно, че чрез подставени лица Гогов като директор на ловното стопанство в Попово е продавал сам на себе си дървесина от държавните гори без тръжни процедури. Само за 2016 г. Гогов е продал така 12 500 кубика дървесина на цени по-ниски от пазарните. Пропуснатите ползи за държавата за 2016 г. надхвърлят 100 000 лв. Фирмите на Гогов са и единствените, които дължат близо 25 000 лв. на стопанството за дървесина, закупена от тях през 2016 г., въпреки законовото изискване заплащането да става в момента на закупуването.

Сигнали срещу всички тези злоупотреби са били изпращани до Министерството на земеделието и храните както по времето на ГЕРБ, така и веднага след встъпването на служебното правителство на Огнян Герджиков. Прикриването на нарушенията от няколко правителства досега е индикация за наличието на мощен политически гръб зад Григор Гогов. Липсата на реакция от страна и на Герджиков събужда подозрение в чистотата и на неговите помисли и повдига основателни съмнения за използване връзките на Гогов за предстоящите в неделя избори. Тези съмнения биха се разсеяли единствено при пълна смяна в ръководството на земеделското министерство.

Във връзка с този скандал Зелените, като членове на коалицията „Движение Да, България“, припомняме една от основните мерки в програмата за „Държавно управление“ на коалицията. Тя предвижда публична процедура за назначаване на ръководни кадри в държавата, с ясни критерии за избори, предварително предлагане на потенциалните кандидати, както и възможност за отчитане на общественото мнение.

Настояваме за бърза реакция от правителството на Огнян Герджиков. Както скандалният шеф на Агенцията по горите, така и назначилите го министри не могат повече да останат на позициите си и да ерозират общественото доверие към държавните институции. Вече никой няма доверие и не би искал да работи с министерство, което се оглавява от лицата на мафията. Искаме оставката на всички отговорни за назначението на Гогов на този пост.

Повече информация:
Позиция на Зелените от 8 март
Разследване на Нова телевизия