Зелените твърдо стоим зад референдум в чужбина

Зелените можем да спасим референдума, който ДПС и Атака искат да провалят!

Има опасност референдумът в чужбина да бъде провален заради това, че парламентарните партии не са предложили достатъчно хора за участие в секционни избирателни комисии извън страната. Част от предварително обявените 312 секции са застрашени. Вижте пълните данни за тези секции.

Зелените присъствахме на ключова среща с ЦИК, която ни предостави квота за членове на СИК в чужбина. Ако искате нашите съграждани в чужбина да могат да гласуват, участвайте и вие! Не е необходимо да сте членове на Зелените, нито да се обвързвате с нас по друг начин, освен да участвате в СИК като част от нашата квота. Как може да стане това? Изпратете в имейл до mpeytcheva@zelenite.bg града и държавата, където можете да участвате, трите си имена, телефон за връзка, ЕГН, завършена образователна степен и специалност. Срокът е до 11 октомври, неделя, 24:00 българско време.

ДА

Предистория за провеждането на избори в чужбина

На последните парламентарни избори, българите, живеещи извън България и Турция, за пръв път имахме възможност да гласуваме в рекорден брой избирателни секции. Това стана възможно благодарение на новия Избирателен кодекс и на интереса от страна на българите, които живеем в чужбина. Успяхме да съберем заявления за над 100 нови секции, в градове, където никога не е имало такива. Гласувахме общо 145 000 зад граница! И, извън Турция, гласовете за ДПС бяха пренебрежително малко! Ние искаме да участваме в обществения живот на страната и голяма част имаме желание да се върнем и да допринесем за просперитета на своята Родина.

Ако в бъдеще можем да гласуваме електронно, повярвайте ми, много повече от нас, работещите българи в чужбина, ще гласуваме, защото няма да ни са налага да пътуваме през два града в трети, нито да губим от заслужената неделна почивка. Напротив – ще можем да гласуваме независимо от това дали сме на работа или на почивка. Бих могла дори да предположа с голямо основание, че, благодарение на нашата активност, купените гласове ще загубят тежестта си. По тези причини много българи в чужбина подкрепяме електронното гласуване и ще гласуваме ЗА.

Защо назоваваме ДПС и Атака?

Тези партии неизменно досега са имали представители в СИК извън граница. АБВ и ББЦ въобще пък нямат капацитет за такава операция. Всички те явно имат интерес да се запази статуквото. Има многобройни сигнали за нарушения от страна на тези партии: те въртят далавери със застъпници, контролират местния вот, купуват гласове. Дали ДПС вижда в електронното гласуване заплаха за своите установени канали за търговия с гласове и оттук за  манипулирането на изборните резултати? Дали е случайност фактът, че този път в Турция ще бъдат разкрити САМО 23 секции? ДПС и Атака са сред малкото партии, регистрирали се да защитават позицията „против“ дистанционното гласуване по електронен път. Освен гласуването с „НЕ“, електронното гласуване би могло да отпадне заради ниска избитателна активност на референдума. Нека не го позволяваме!