Зелените заставаме зад гражданските протести за повече демокрация в Турция

От “Зелените” следим и сме съпричастни към събитията в Турция от самото начало. Организирахме гражданско присъствие пред турското посолство на 1 юни и подкрепихме шествието на турските студенти на 3 юни. Заставаме зад исканията на демонстриращите в защита на площад “Таксим” и Гези парк в Истанбул. Гражданите на този мегаполис имат право да запазят културната идентичност на своя град, а площад “Таксим” е най-яркият символ на демокрацията в Турция – арена на десетки профсъюзни стачки и партийни шествия. Паркът му е един от малкото в огромния мегаполис, който се задъхва от силен автомобилен трафик, неспирно строителство и твърде малко планирани зелени площи.

Арогантното поведение на премиера на Турция Реджеп Таийп Ердоган, бруталните действия на полицията и услужливостта на медиите към властта ясно показват, че турското управление все повече клони към авторитаризъм и ислямизация. Протестиращите в Истанбул са сред най-будните и образовани граждани на Турция. В защита на протеста се обявиха и много от турските политици, артисти, музиканти, университетски преподаватели и други, включително нобеловият лауреат Орхан Памук.

Изразяваме своята солидарност и се присъединяваме към исканията на протестиращите за преустановяване строежа на мол в парка, за право на “Таксим” да се провеждат мирни демонстрации, за свободни медии и падане на интернет филтрите, за разследване и строги наказания на виновните за полицейското насилие.

“Зелените” желаем Турция да се присъедини към ЕС като една модерна, демократична държава, толерантна към различните религии, уважаваща правата на малцинствата и равнопоставеността между половете, в която има свобода не само на пазара, но и на словото и на човешките права. Призоваваме българското правителството и европейските институции да окажат натиск върху правителството на Турция за спиране на насилието и решаване на конфликта по мирен и демократичен път.