Зелените: Енергетиката в България трябва да излезе на слънце

Съобщение до медиите
02.02.2017 г.

Студените зимни дни от последния месец счупиха различни рекорди в България. Потреблението на електрическа енергия е невиждано през последните 20 години, като стана ясно, че няма голям смисъл от поддържането на т.нар. студен резерв, каза Георги Стефанов от Националния съвет на Зелените на среща с медиите днес. В България той се осигурява чрез най-замърсяващото производство на електричество – ТЕЦ-ове на въглища. Те трябва да бъдат ограничени по един категоричен начин, за да не продължаваме да стимулираме енергетика, зависима от въглищни централи на края на своя експлоатационен живот, като често са обявявани за най-замърсяващите в Европа. Освен директното замърсяване, безогледното поддържане на стари ТЕЦ, които дори не функционират, когато е необходимо, означава държавни инвестиции за десетки милиони в едни и същи политически и икономически кръгове. А това ограничава инвестициите и възможностите за развитие на енергийни алтернативи, допълни Стефанов.

Съпредседателят на Зелените Владислав Панев подчерта, че Студеният резерв, и особено този, който се поддържа от ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, е типична схема за обогатяване чрез използване на политическо влияние. „Както видяхме, режим на тока не се случи, дори и при положение, че част от неговите мощности не можаха да тръгнат. Което означава, че тези централи получават огромни пари, независимо, че не изпълняват услугата, за която им се плаща. Студеният резерв на Ковачки всъщност не са енергийни мощности. „Студен резерв“ за властта са депутатите от партията му, които в миналото Народно събрание винаги при нужда бяха в услуга на мнозинството.

Според съпредседателя на Зелените Зарица Георгиева, ако говорим за добрия „голям шлем“ в българската енергетиката, то това е дълбокото реновиране на сградите, системно и превантивно, с разбиране за цялостната структура на сградите и с оглед на предстоящото затягане на режимите за енергийно сертифициране в ЕС. Реновирането не трябва да е на парче и следва да обхване на само десетките хиляди големи жилищни блокове с над 2 милиона обитатели, но и еднофамилните къщи. Не можем да си позволим до безкрайност инвестиции в мегаломански неустойчиви енергийни проекти на кредит, допълни Георгиева.

Мръсният въздух, който всички дишаме, в значителна степен е резултат от използването на така наречената ”кафява” енергия, заради която плащаме висока цена със здравето и икономическото ни благосъстояние, заяви Борислав Сандов от Националния съвет на партията. Отрасълът трябва да бъде изведен от схемите за обогатяване на клиентелите на властта, които обикновено са „сенчести“, и да излезе на слънце, за да бъде от полза за домакинствата и бизнеса.  Фокусът върху премахването на отоплението на твърди горива и дърва следва да бъде водеща цел на институциите и общините в България, защото това не само отговаря на нуждите на най-бедните граждани, но и намалява замърсяването на въздуха през критичните месеци. Начинът, по който се отопляваме, има пряко въздействие върху здравето ни, допълни Зарица Георгиева.

Според Владислав Панев, програмата за саниране е заложено да бъде неефективна. Когато нещо се дава абсолютно безплатно, този, който го получава, е доволен от изпълнението с каквото и да е качество, защото на него не му струва абсолютно нищо. Съответно полето за корупция е огромно. Държавата изсипва едни пари и само тя следи за правилното им изразходване, като предварително си е осигурила гражданите да нямат финансов интерес да следят за източвания. Тази порочна практика няма как да не продължи, ако схемата се запази в този вид. Нужно е да има някаква форма на ангажимент, така че жителите на санираните сгради да се чувстват отговорни за изпълнението на процеса Напълно безплатните неща винаги излизат най-скъпо.

Зелените коментираха и предложенията на експерта от БСП Явор Куюмджиев за строителство на нови ядрени блокове, както на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, така и в Белене. „Политиците често се нагърбват с мегаломански проекти, защото трябва да правят услуги на клиентелата си, а през енергетиката това става най-лесно“, коментира Панев. Няма нужда, след като вече сме изяли чувала със сол, да се оставим да ни ударят 100 тояги на голо и накрая и да си платим, перифразира той известната поговорка на въпрос от журналисти какво да правим с вече платените реактори.

В заключение Зелените предложиха следните ключови и необходими решения в енергетиката:
– Цялостно преструктуриране на енергийния сектор с цел закриване на остарелите, замърсяващи и неефективни мощности.
– Планиране изграждането на нови децентрализирани ВЕИ мощности, водещи до енергийна независимост на населени, места, общности, сгради и домакинства.
– Провеждане на информационна кампания за намаляване на потреблението в пиковите часове – между 18,00 и 20,00 ч. Подобно потребление подлага енергийната система на тежко натоварване и води до популистки изказвания на корупционни политици и партии.
– Спестената енергия е най-чистата енергия. Прилагане на мерки за енергийна ефективност на всички нови сгради според последните изисквания на Директивата за енергийните характеристики на сградите, които влязоха в сила от началото на тази година.