Зелените благодарим на големия човек отец Кортези

Позиция на ПП „Зелените“
10 март 2017 г.

Зелените проследихме събитията с бежанското семейство в Белене и последвалото оттегляне на католическия свещеник отец Паоло Кортези с тъга, разочарование и нарастваща тревога за бъдещето на града и страната ни.

Отец Кортези е човек с истинско пастирско призвание и голямо сърце, човек, който направи за Белене и решаването на местните му проблеми повече, отколкото много български институции пожелаха да направят. Неговата дейност беше опора и надежда за много жители на региона с различни социални проблеми. Той превърна църквата, на която беше служител, в силен притегателен център и привлече голям брой вярващи, както и симпатизанти на различни социални и екологични каузи. Сериозен беше приносът му и за придобиването на повече публичност за зверствата на комунистическия режим в лагера на смъртта на остров Персин и оформянето му като място на памет, гарантиращо, че подобно отношение на човек към човека ще се помни винаги и никога повече няма да се повтори.

Отец Паоло Кортези беше също влиятелен и харизматичен местен лидер на движението срещу проекта за АЕЦ „Белене“ и голям приятел на Зелените. С него водихме тази битка рамо до рамо и взаимната ни симпатия и подкрепа беше чест и вдъхновение за нашите активисти и поддръжници.

Той даде личен пример и пример на институцията, която представлява да подеда ръка на семейство бягащо от ужасите на войната в Сирия и получило легално бежански статут у нас.

За съжаление, отец Кортези стана жертва на все по-заплашително надигащите се у нас мрачни сенки на страха и омразата. В един все по-несигурен свят, в една Европа, все повече заплашена от дезинтеграция, расистките и ксенофобски настроения сред населението в България не само се толерират, но и умишлено се подклаждат от действията и бездействията на централните и местни власти. С огромно разочарование научихме, че кметът на Белене г-н Милен Дулев, избран на поста си с подкрепата и на Зелените, е подкрепил онези, готови да подложат един свещенослужител на хули и заплахи, задето е приютил законно пребиваващи в страната беззащитни хора. Надяваме се той да промени възможно най-бързо решението си и да не застава на страната на омразата, в противен случай ще сме принудени да свалим доверието си от него.

Разделяме се с отец Кортези с голяма тъга и много благодарност и признателност. С неговото заминаване от България угасва още една светлинка на надеждата, че разумът в тази страна може да победи. Но нашият дълг да се борим в името на доброто става още по-сериозен и тежък. И ние ще продължаваме неотклонно да го следваме.

Фотограф: Христо Христов, www.desebg.com