В ЕС сме гарант за опазването на неутралността на интернет

„Всеки европеец трябва да има достъп до свободния интернет в който всички имат равни шансове.“

За съжаление вчера регулаторът на САЩ взе решение да премахне тези основни принципи. Това ще позволи на пазарните лидери да предотвратят появата на иновативни конкуренти и ще намали достъпа до разнообразна информация. В Европейския съюз от септември 2016 година имаме стабилни правила защитаващи мрежовата неутралност. Тези мерки бяха приети против лобирането на големите телекомуникационни компании благодарение на активността на граждански групи и малки партии във всяка една страна в съюза. От днес в ЕС сме пример за останалия свят и основен гарант за опазването на неутралността на глобалната мрежа.

Свободният и неутрален интернет дава възможност блогър да се надпреварва с медийна империя и малък гаражен магазин да се конкурира с верига хипермаркети. Равнопоставеността в интернет е това, което го различава от кабелната телевизия и телефона – системи в които операторите решават вместо нас кои канали ще гледаме и с кого ще си говорим по-скъпо.

Ние от Зелените в България и Зелените/ЕСА в Европейския парламент благодарим на гражданското общество за подкрепата в тази битка и ще продължаваме да пазим и разширяваме принципите на свободния интернет – при регулацията на мрежовата неутралност и други предстоящи цифрови реформи в България и ЕС.