Емблема на незаконната сеч оглавява Изпълнителна агенция по горите

Зелените изразяваме остро несъгласие срещу безпринципното назначение на ловния специалист инж. Григор Гогов за директор на Изпълнителна агенция по горите. Той е скандално известен с близките си връзки с ловните лобита и дървената мафия, както и с редиците нарушения и злоупотреби като директор на ловно стопанство. Опазването на горите от незаконна сеч е инвестиция в бъдещето и здравето ни.  Не можем да допуснем толерирането на фигури, емблематично свързани с погубването им.

Инж. Гогов не за пръв път е поставен да ръководи най-важната контролна институция в горите – предното му назначение беше от правителството на Орешарски. Една от първите му задачи тогава беше да разформирова специализираното звено на агенцията за борба с дървената мафия. Това звено, известно още като екипа „Бързи и яростни“, се прочу със своите бързи и независими проверки, разкриващи фрапиращи нарушения в горите, често свързани със скандални фирми с политически протекции. По негово време агенцията се характеризираше и с крайно ниска прозрачност по отношение случващото се в горите.

През последните години скандалната личност на Гогов се прочу с фрапиращите злоупотреби в Държавно ловно стопанство „Черни Лом“, като прикриване на незаконни сечи, дърводобив без одобрен план, източване на стопанството чрез близки до Гогов фирми. А дърводобивни фирми на самия Гогов и сина му Георги (напр. Лессервиз ООД) нееднократно са осъждани заради задължения към общини и други фирми.

С това скандално назначение служебното правителство затвърждава възникналите в последните дни обществени подозрения, че правителството, вместо да подготвя изборите, бърза да обслужи мафията и нейните публични лица. Затова настояваме служебният Министър-председател да каже кой предложи скандалния ловец за директор на Агенцията и как Правителството ще гарантира опазването на българските гори с подобни ръководители?

Във връзка с този скандал от Зелените, като членове на коалицията „Движение Да, България“, припомняме една от основните мерки в програмата за „Държавно управление“ на коалицията, която предвижда публична процедура за назначаване на ръководни кадри в държавата, включваща ясни критерии за избори, предварително предлагане на потенциалните кандидати, както и възможност за отчитане на общественото мнение.