Горна Малина е първата община, която заяви интерес към онлайн платформата за обществени поръчки

Позиция на ПП „Зелените“

14.06.2017

Зеленият кмет на община Горна Малина Ангел Жиланов приветства инициативата на бизнесмена Ивайло Пенчев за изграждането на онлайн платформа за обществени поръчки, като заяви че с радост ще се възползва от услугата. Според него “това освен, че ще направи поръчките по-прозрачни, ще облекчи и работата на администрацията”.

От своя страна съпредседателят на Зелените Владислав Панев заяви, че намерението на Пенчев може да е сериозен пробив в корупционните практики, доколкото съществена част от тях са концентрирани именно в обществените поръчки. “Свикнали сме през няколко месеца да се изготвят стратегии, приемат нови закони или създават различни специализирани звена и агенции за борба с корупцията. Всичко това без никакъв резултат”.

В изявлението си Панев казва още: “Намерението на Ивайло Пенчев да стартира до Коледа платформа за прозрачни, открити и честни обществени поръчки може да се окаже най-революционната и работеща идея за борба с корупцията. Хиляди пъти по-ефективна от всичко, което политиците в правителството парламента измислят, за да намерят служби за верните си другари. Въпросът е колко и кои държавни и общински ведомства ще ползват услугите на тази или подобни онлайн платформи.

Това е пример как частния сектор и малки общини през призмата на собственият си интерес могат да свършат услуга на цялото общество в борбата с корупцията. Ако чакаме на оплетената с клиентелисти власт да постигне напредък в борбата с корупцията, далеч няма да стигнем. Началото е дадено. Да видим още колко ведомства и общини ще се присъединят. Готови сме да съдействаме”.