Генезисът на корупцията се поставя с изборите

Интервю с Георги Антонов – общински съветник на Зелените в Луковит

Бихте ли разказали накратко за себе си и за дейността Ви като общински съветник.

Първо искам да се представя като човек. Казвам се Георги Антонов Антонов, на 56 години, семеен с две пораснали деца. Точно от половин година – и щастлив дядо. Гордея се, че съм възпитаник на военното училище във Велико Търново. “Шило в торба не стои! – казва народът. Преди 89-та бях уволнен от армията, но това е дълга история. Демокрацията ме завари като инженер в машинно-тракторна станция. По време на бандитската приватизация и от там ме уволниха. През 1996 г. завърших Стопанската академия в Свищов, специалност “Икономика и управление на индустрията”. Вече 25 години работя като учител в “Професионална гимназия по селско стопанство” в Луковит област Ловеч.

По волята на гражданите на Община Луковит за втори мандат съм избран за общински съветник от листата на ПП ,,Зелените”.

Каква е личната Ви мотивация да се кандидатирате за общински съветник?

Ще започна с това, че детската ми мечта не е да бъда общински съветник. Моята мечта е да живея в една нормална, добре уредена, правова и справедлива за всички свои граждани държава. През 2005 г. За мен в личен план се случи нещо, което разби всичките ми илюзии. Класът на едно от децата ми бе разформирован, в нарушение на закона. Няколкомесечните битки с институциите ме убедиха, че държавата, в която живеем, властимащите са над законите, а чувството за несправедливост се натрапва на българите от най-ранна детска възраст. Това ме мотивира да участвам в избори и ако бъда избран, да покажа, че има различни политици. Законовите интереси на гражданите са издигнати в култ, а борбата за законност и справедливост е лична кауза.

На местните избори през 2007 г. участвах като кандидат за общински съветник в листа на ПП “Ред, законност, справедливост”. Екипът ни получи 360 гласа в общината. За сравнение – управляващата тогава НДСВ имаше 350, а новоизгряващата ГЕРБ 300 гласа. Парадоксално е, че не излъчихме общински съветник, а със 700 гласа ДПС излъчи 5 съветници. Причината е в системата за разпределяне на мандатите, основана на метода „Хеър-Ниймайер”. Тази система, действаща и сега, се прилага също за парламентарни избори и такива за Европейски парламент и определено не излъчва представители пропорционални на получените гласове. Тя е несправедлива, в противоречие с принципа на равното избирателно право заложен в Конституцията на Република България, а теоретично на местни избори може да доведе до парадокс – избори има, избрани няма.

Каква е оценката Ви за провеждането на изборите в Луковит?

Изборите се провеждат по начина, описан от Алеко Константинов преди повече от 100 години. Наследниците на Бай Ганьо са още по-нагли и брутални, а системата ги покровителства. От 1999 г. в Община Луковит съществува местна коалиция. Преди избори тарторите си разпределят мандатите, договарят кои ще са съветниците и дори кой ще е председател на бъдещия общински съвет. Как гласуват хората няма значение – изборните резултати биват фалшифицирани. През 2007 г. буквално ни откраднаха гласовете, но не бях начело на екипа и не можех да обжалвам. През 2011 година отново направиха опит за фалшифициране вота на хората. Вече знаех с какви персони меря мегдан, на какво са способни. Опитът от предишните избори ми помогна да предотвратя една  груба манипулация. Излъчихме двама съветници.

Мисля, че тук е мястото да споделя връзката между корупцията (едно толкова негативно и толкова коментирано явление в България) и изборите. Генезисът на корупцията се поставя с изборите. По време на избори се овластяват нашите управници. Никой не е толкова наивен да смята, че който няма политическа или административна власт, може да бъде корумпиран. Имах големи надежди в първи мандат. Смятах, че, без значение един или десет души са за или против едно решение, ако решението е незаконно, то просто е незаконно. Оказа се, че това съвсем не е така. Разочарованието ми идва от това, че актовете на общинския съвет обслужват частни, а не публични интереси. На второ място няма ефективен контрол върху решенията. Така на практика се узаконява беззаконието. През целия мандат съм се борил в защита на законността и правата на гражданите в Община Луковит. Вероятно можеше да го правя по-добре и се въздържам да си правя самооценка. Оценката обикновено се дава от гражданите на избори. През 2015 година екипът на Зелените получи 12%  от гласовете. Излъчихме трима съветници. Ако не е едно явление, толкова страшно, толкова негативно, срамно и антидемократично като купуването на гласове, моите разчети показват, че сме втора политическа сила в общината (сега сме трета), на малка дистанция от ГЕРБ. За съжаление купуването на гласове в общини от Северозападна България е масово явление. Това е грубо потъпкване на държавността. Нормално е общинският съветник да отговаря за своите действия пред хората, които са го избрали. За съжаление наблюдавам избиратели, които гласуват, без да знаят какво – марионетки в ръцете на този, който ги е вкарал в листата и купил мандатите им.

Пазар на избирателни права са най-вече махалите с монолитно ромско население. Разбира се има и изключения. През 2015 г. бе купено едно от големите села в общината, с много пъстро по етнически състав население.

Бихте ли дали конкретен пример?

Типичен пример са двете секции в луковитския цигански квартал “Изток”. През 2015 г. партиите ГЕРБ и ДПС си разпределиха в тях около 1000 гласа. Числото на Хеър за общината е малко над 300. Това означава, че, съгласно методиката, двете партии си разпределят три от седемнадесетте мандата. Ще вметна две неща. Кварталът е неофициална офшорна зона. Там данъци не се плащат. Лайт мотив на търговците на гласове е, че ако ромите не гласуват по “правилния начин” ще им съборят къщите, 99% от които са незаконни. Второ, през пролетта на тази година такса смет в общината бе увеличена от 3,5 на 6 промила (с около 80%). Това не се случи с гласовете на извънземни, а с такива на общински съветници, избрани по подобен начин. Кой е виновен? Според мен, всеки роб заслужава оковите си. Хората заслужават това, което им се случва. Циганите не са виновни. Те са истинските жертви. Купуват ги с техните пари!

За да бъде историята достойна за потомци на Бай Ганьо, в една от секциите беше извършена фалшификация на изборния протокол. Разбира се  своевременно сезирах общинската избирателна комисия. Тя обаче не е арбитър на изборите (какъвто трябва да бъде), а един политически орган. Лицата в нея са назначения на политическите партии, представени в българския и в европейския парламент. Това е орган, който не може да гарантира честност, прозрачност и законност на изборите. Членовете на избирателните комисии  защитават интересите на тези, които са ги назначили, за да получат някакви пари по време на изборите. Когато една дейност се финансира от обществото, всички граждани трябва да имат равен достъп до нея, без значение на политическа симпатия или антипатия.

Съществува ли алтернатива за справяне с проблема?

Имате предвид с купуването на гласове, с манипулиране и фалшифициране на резултатите от избори? Алтернатива винаги има! В случая няма желание за решаване на проблема. Така им изнася на “големите” политически партии, пък и малките като че ли нямат много зор. Моето виждане е, че членовете на избирателните комисии трябва да са политически необвързани. Ако на мач между Лудогорец и Монтана съдиите са назначени от квотата на Лудогорец, наивно е да се смята, че за Монтана всичко по време на мача ще е ОК. Държавата трябва да поддържа и обучава “банка” от независими експерти с доказани и проверени административни качества. Същите на случаен принцип да бъдат назначавани в секционните комисии, в много кратък срок преди изборите. Така биха се ограничили предварителните уговорки, обещания, поставянето на задачи кой по какъв начин да манипулира изборните резултати. Ползването на мобилни телефони от членовете на секционните комисии трябва да се забрани. Купуването на гласове е масово явление, а инцидентни са случаите с наказани купувачи на гласове. Медиите непрекъснато тръбят, че това е престъпление. Питам: фалшифицирането на изборните резултати престъпление ли е? Издаването на документ с невярно съдържание с цел облагодетелстване на определено лице (лица) е състав на престъпление по няколко текста от действащия Наказателен кодекс. При това извършителите са смели до безрасъдство. Те знаят, че зад гърба им стоят големи политически партии и, дори да нарушат закона, има кой да ги защити. Между другото, машинното броене ще намали ролята на субективния фактор. Сигурно ще струва пари, но инвестицията си заслужава.

Висока ли е избирателната активност в община Луковит?

Избирателната активност за всички избори е в границите около 60% – 65%. Малко по-ниска е на тези за Европейски парламент. Някои ментори на обществото смятат, че ако се въведе задължително гласуване, всичко ще се оправи. Даже в последния Национален референдум имаше такова питане. Аз съм привърженик на друго – на предварителната регистрация. Всеки български гражданин, който е мотивиран да упражни вота си, подава за целта заявление. Това може да става лично в общинската администрация, в консулствата, в посолствата или по електронен път. Така в разумен срок ще се знае колко души ще гласуват. Ще се намали броят на отпечатаните бюлетини. Много вероятно е и да се намали и броят на секциите. Предварителната регистрация ще бъде изключително полезна за българските граждани в чужбина. При регистрацията трябва да се получава баркод, с който да се идентифицира гласоподавателят. Ще се избегне мудната обработка на лични данни по време на гласуване. Секционни комисии не са администратори на лични данни.  Често в тях попадат лица със съмнителна репутация. Лично на мен е неприятно да давам личната си карта.

Хубаво е българските граждани да имат данъчни досиета, в които да са вписвани публичните задължение на всеки един от нас (такси, глоби, данъци и т.н). Ще попитате каква е връзката с изборите? Администрацията ще има право да отказва регистрация, ако не са погасени задълженията към държавата. Преди да изпълним законовото си право на глас, българският гражданин трябва да изпълни задължението си заложено в Конституцията. Това не е дискриминация. Това е проява на законност, на държавност. Ето една крачка в борбата с купуването на гласове. Хората, които продават гласа си, често имат наложени административни санкции. Нека този, който иска да купи избирателните им права, първо да погаси  задълженията им към държавата. Подобна промяна би доказала, че активните и коректни към държавата хора задават дневния ред на обществото. Сега тарторите, физическите купувачи на гласове, най-често са лица от криминалния контингент. Въпреки че разполагат с огромни пари, придобити много често от престъпна дейност, имат неплатени задължения за десетки хиляди лева. Нали се сещате какъв ще е дневният ред на обществото. Ето, общински съветници избрани от лица неплащащи данъци, вдигат данъците на плащащите данъци. Законово е, но не е много справедливо, да не кажа въобще.

Данъчните досиета ще са от полза на управлението. Министър-председателят няма да се обръща към министрите си: “Проверете Вашите подчинени имат ли неплатени данъци, актове, глоби…” Лично за мен ще е полезно да имам такова досие и код за достъп до него. Представете си – имам глоба, която своевременно съм платил. Чиновник е допуснал грешка и не е отразил плащането. Върху сумата се начисляват лихви и след няколко години постфактум разбирам какво е станало. Иди доказвай, че нямаш сестра!

Управленската дейност е преди всичко вземане на решения. С какво се характеризира този процес в община Луковит?

Ще говоря конкретно за общинския съвет в Луковит, тъй като там имам преки впечатления и съм участник в неговата работа. Доминираща в общинския съвет е една местна корупционна коалиция съставена от политическите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. На практика те заедно, “анблок” участват и подкрепят всички внесени проекторешения, защото разполагат с необходимото мнозинство за това. Тук има един деликатен момент. Ако конкретното решение е взето с мнозинство, но е в грубо противоречие със закона, законно ли е това решение? Да, законово е, ако в срок не се оспори. Законът за местно самоуправление и местна администрация възлага контрол върху решенията на общинските съвети, единствено на две персони. Това са кметът на общината и областният управител на съответната област. Изхождайки от факта, че кметът на общината е и вносител на над 90% от проектите, то на него не се налага да упражнява това си правомощие. Тогава цялата отговорност ляга върху плещите на областните управители. Те се назначават от Министерски съвет (чл. 143 от КРБ). От много време си задавам въпроса не противоречи ли българската Конституция сама на себе си. Член 1 ал. 2  от КРБ гласи: “Цялата власт произтича от народа.” В такъв случай би следвало да се допълни: “произтича от народа или в следствие на назначаване”. Не се съмнявам в качествата на областните управители, но парадоксално е, че лице, което е назначено, контролира лица, които все пак са избрани. Представете си в САЩ губернаторите да се назначават от президента!

В този ред на мисли, в каква насока трябва да бъде промяната?  

Ако някой е радетел на мажоритарен избор, който реално да упражнява власт, то това е изборът на областните управители. Можеш да манипулираш дадена община, но в рамките на една област манипулацията става много по-трудна, да не кажа невъзможна. Самите областни управители на 28-те области в България могат да представляват и една втора камера на българския парламент, която да има своите правомощия, включително и контрол върху

сега съществуващия парламент. Тези хора ще носят много голяма отговорност за законността и реда в областта. Те ще имат самочувствието да го правят едва тогава, когато не са политически назначения, а реално избрани и зад тях стои вотът на хората. Областните управители няма да са марионетки в ръцете на областните координатори например.

Какъв е вашият опит от работата ви с областните управители?

За тези малко повече от шест години общински съветник, са се сменили шест управители на област Ловеч. Подал съм десетки жалби и сигнали с променлив успех. Изводът е: Когато става въпрос за решение в община, в която тяхната политическа партия е доминираща, то минава, макар и незаконосъобразно. От друга страна, когато в общинския съвет доминира друга политическа партия, тогава решение често се връща. Мога да представя пример за едно и също решение на основание член 45 от Правилника за приложение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. В  Област Ловеч минава едно към едно, а в Област Хасково решение на Общински съвет Маджарово е върнато за ново обсъждане със заповед на Областния управител Стоян Дечев. Става въпрос за решение, при което се сменя статутът на имот общинска публична собственост “Пасище, мера”. В същото време налице е отказ да бъде върнато решението на Общински съвет Луковит от страна на г-жа Ирина Митева – тогавашен управител на област Ловеч. Подобни решения съм се опитвал да оспоря на няколко пъти и чрез административен съд.

Каква е оценката Ви за работата на съда в тези случаи?

Съдебната практика е такава, че общинският съветник, макар положил клетва, че ще работи в интерес на гражданите на съответната община, няма законов интерес да обжалва решенията на общинския съвет по отношение тяхната законосъобразност. Най-често се постановява отказ от образуване на административно дело. Това за мен е категоричен отказ на достъп до правосъдие, което по същество е отказ и от държавността. Идеята зад всичко това е да не се товарят административните съдилища с много работа. Учуден съм от дейността включително на Върховния административен съд. Съдебната практика по конкретни случаи е крайно противоречива. Един и същи казус се решава по диаметрално противоположни начини. Дори тълкувателните решения на ВАС са противоречиви. Моята оценка е, че административният съд в областния център не работи в интерес на гражданите. В този смисъл той е несправедлив. В Ловеч съдът има прекрасна нова, съвременно устроена сграда. Искам да цитирам думите на бабата на убитото от полицай момиче, при откриването на тази сграда. Тя се обърна към Министър-председателя с думите: “Сграда на съда има, правосъдие няма!”Напълно заставам зад нейните думи.

В тази връзка най-големият ми неуспех като общински съветник е, че не успях да оспоря продажбата на част от парка на стадиона в Луковит. Пред Ловешкия административен съд не можах да докажа правния си интерес да ползвам публична среда. Имаше един приличен стадион с активна спортна дейност. През 2013 година общинският съвет взе решение да го продаде на едно химическо предприятие, което обработва общоопасни отпадъци. Днес да изпратиш детето си на стадиона е все едно да го изпратиш в газова камера. Това решение е отново взето от коалиция – ГЕРБ, БСП, ДПС и СДС. Когато Бойко Борисов казва, че е зелен човек, нека прочете една от аналитичните статия в електронния сайт “Бодил”.  Едно време на този стадион тичаха деца. Имаше три национални лекоатлетически кроса. Всяка събота и неделя ходех там. Срещах хора от 14 до 70 години. Незаконно изсякоха боровата гора между стадиона и главния път. Политиката на мнозинството в общинския съвет прави общината във все по-неприветливо място за живеене, особено за младите хора.

Как виждате бъдещето на общината?

Човек не бива да гледа само с черни очила. Както казах – алтернатива винаги има (само да е живот и здраве). Ако нещата продължават да се случват по този начин, в общината ще останат само тези, които си продават гласа и тези, които го купуват. Всички останали хора рано или късно ще напуснат. Смятам, че умишлено не се допускат външни инвеститори. Същите биха раздвижили пазара на труда. Младите хора нямат икономическа свобода да развиват собствен бизнес. Единственият шанс за реализация на млад човек с добро образование е в сферата на администрацията, в структурите на МВР и в училищата. Заплатите в частния сектор, цената на земеделските земи, размерът на земеделската рента и др. са резултат от картелно споразумение. Целта е хората да бъдат колкото е възможно по-бедни. Колкото е по-беден един човек, толкова е по-зависим. Инвестиции –  нула. Усвояването на пари по европейски програми са тежки криминални деяния. Мога да кажа много неща, но ще спра до тук. Разчитам, че в България има поне един честен прокурор, който да ме извика и да ме попита какво говоря. Интересен е въпросът за произхода на парите, с които се купуват гласове. Подозирам, че те не са спестени от заплати или пенсии. Само по време на президентските избори, в прословутите секции 8-ма и 10-та, по мои изчисления, на първия тур са били налети в полза на една от кандидат-президентските двойки между 80 000 и 100 000 лева. Това са много пари за една малка община.

Има срещи с хората, които никога няма да забравя. В рамките на предизборната кампания през 2015 бяхме в най-голямото село в общината – Дерманци. С един от кандидатите в листата на Зелените (д-р Царина Нинова) спряхме и заговорихме една възрастната жена за това как се чувства и какви са нагласите и към предстоящите избори. Жената отговори следното: “Много съм зле, преди няколко дена ме нападнаха, пребиха ме и ме  ограбиха.” “Кого ще подкрепите за кмет на Община Луковит“ – пита д-р Нинова. “От пенсионерския клуб взехме решение да гласуваме за “Х” ”, той подари на всички членове на клуба по една бутилка червено вино, а за салона на клуба подари една чисто нова плазма.” Ето какви са мотивите да се подкрепя конкретен кандидат! Човек трябва да е прекалено наивен, ако си мисли, че пътят към благоденствието и общественото добруване преминава през манипулиране на бабите в Дерманци и купуване избирателните права на циганите от луковитския квартал „Изток“.

Въпреки тези случаи аз вярвам на хората, а те трябва да вярват в себе си! Хора, всичко зависи от нас! Ние българите сме генетично обременени да смятаме, че нищо не можем да променим. Все чакаме спасителя. Все чакаме някой да ни оправи. Не е така. Ние можем да променим България. Нямаме смелостта и волята да го направим, а трябва. В името на децата си ние трябва да оставим една по-добре подредена, наистина демократична и правова  държава. Срамно е, като се огледаме какво оставяме след нас. Оставяме една полуразрушена, разграбена къща. Никога не е късно да променим нещата. Никога не е късно и хората да повярват в себе си.