Атанас Чобанов и Даниела Божинова ще водят листата на Зелените за Евроизборите

Атанас Чобанов и Даниела Божинова ще водят листата на ПП „Зелените“ на предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 25 май тази година. Двете кандидатури бяха одобрени от делегатите на най-представителния орган на партията – Националното събрание, а днес бяха представени на пресконференция в Борисовата градина. Те ще работят на принципа на споделения мандат, което означава, че ако Зелените получат доверието на избирателите и спечелят места в Европарламента, то те ще бъде поделени, като всеки един мандат ще се раздели на две части от по 2,5 години.

Атанас Чобанов е разследващ журналист в сайта „Биволъ“, който е известен с разследванията за дейността на български мафиотски групировки и политици. Той ще се бори за повече прозрачност, отчетност и осветляване на всеки публичен лев или евро, като се започне от самите европейски институции и се стигне до най-малката община. Ключов момент в това е да се пресекат офшорните финансови потоци на мафията и „инвеститорите-корупционери“, заграбващи и унищожаващи публичен ресурс.

Даниела Божинова е съпредседател на ПП „Зелените“, като през последните години работи активно по темата за въвеждането на повече пряка демокрация. Убедена е, че това е начинът за постигане на ефективен коректив на представителната форма на управление. Ще работи за въвеждане на механизми за гражданска законодателна инициатива, референдуми и отзоваване на депутати, които биха осигурили смислен граждански контрол и ниско ниво на корупция във властта.

ПП „Зелените“ ще участва самостоятелно в изборите за Европейски парламент с пълна листа от 17 кандидати, които ще бъдат подредени по т.нар. „зип принцип” – последователно мъж, жена и т.н. – като потози начин се насърчи равноправното участие на жените в политиката.

Избраните депутати от листата на Зелените ще се включат в групата на Европейската зелена партия.

Основните й цели през следващия мандат ще бъдат:
– България – зелената градина на Европа;
– Зелените работни места – реалност, алтернатива и бъдеще;
– Гражданинът – суверен на Европа;
– Достъпни, ефективни и прозрачни еврофондове.

Пълната листа на Зелените за Евроизбори 2014