Николина Ангелкова е опасна за свободната конкуренция в целия Европейски съюз

Позиция на ПП „Зелените“
20.02.2018

След като през 2015 година правителството „Борисов“ 2 забрани използването на таксиметровата услуга Uber, днес новият кабинет със същото име се опитва да ограничи конкуренцията и в сектора на онлайн продажбите на настаняване. Министърът на туризма Николина Ангелкова лансира идеята за нов европейски регламент, който да забрани предлагането на апартаменти през онлайн платформи като booking.com, аirbnb.com и rooms.bg.

Зелените алармираме, че с това българското правителство става опасно за свободната конкуренция и цифровата икономика не само у нас, но и в целия Европейски съюз.

Благодарение на новите технологии през последните години стана възможно гражданите да планират и резервират сами почивките си, като в същото време цените на хотелските услуги поевтиняха значително. Това, заедно с нискотарифните полети, направи достъпно за много хора със средни доходи да обикалят континента, да опознават чужди страни и народи. Едновременно с това София, Пловдив и други български градове се утвърдиха като популярни дестинации за чуждестранните туристи. Ръстът на нощувките в тях се увеличава с двуцифрени проценти всяка година. Хиляди собственици на апартаменти в големите градове и туристическите центрове се превърнаха в предприемачи. Създаде се цяла нова икономика – на базата на предлагането на жилища, редица фирми се специализираха в поддържането на апартаменти за отдаване на туристи. Частната инициатива, разчитаща на нарастването на интереса към големите ни градове се зае с обновяването на централни и доскоро съвсем запуснати квартали.

На всичко това може да бъде сложен кръст, благодарение на забраната, която се подготвя да наложи министър Ангелкова. Хотелите в София нямат нужния капацитет да приемат нарастващия брой гости. Свръхпредлагането в Банско и Слънчев бряг пък вече доведе до срив на цените на апартаментите, като той ще бъде ускорен от евентуална забрана. Полза от такова решение биха имали само хотелите, но и това е доста илюзорно, доколкото имиджът на България като дестинация ще пострада.

Тези безмислени напъни напълно кореспондират с друга идея на министър Ангелкова – за административно определяне на цените на хотелските услуги. И с цялостната политика на правителството за монополизиране на цели отрасли в полза на приятелите на властта.

Нещо повече. Забрана за онлайн резервации в апартаменти (практика, която е широко застъпена по целия свят) ще доведе до напълно излишно строителство на нови хотели, което ще утежни по абсолютно непазарен начин проблема с презастрояването. Както и ще „съдейства“ за упадъка на квартали, които в една свободна икономика могат да бъдат възстановени, защото представляват сериозен интерес за туристите.

Зелените настояваме правителството да забрави безумните си идеи за регулации на цифровата икономика. Заедно с това е време да бъде възстановена законността на споделените таксиметрови услуги. Както виждаме от разстоянието на времето, забраната им влоши качеството, както и повиши неоправдано цените, заради силното намаляване на конкуренцията. Както и доведе до непълноценно използване на автомобилния парк. Цифровата икономика принадлежи на 21 век и може да направи десетки хиляди българи предприемачи. Опитите за нейната забрана са опит да се върнем обратно век назад и да помогнем на монополите.

Естествено е, че различните играчи на пазара трябва да бъдат поставени в равностойни условия и данъците при онлайн резервации и директна продажба на хотелски услуги трябва да са еднакви. За целта институциите, вместо да забранят непосилни за техния капацитет услуги, трябва да си съдействат с бизнеса и да предоставят възможност за плащане на данъци и такси в реално време по електронен път. Вече има достатъчно приложения за тази цел, които могат да послужат за база.