Албена Симеонова и Росен Богомилов са водещите кандидати на Зелените за евроизборите

Албена Симеонова беше избрана за водещ кандидат на Зелените за предстоящите избори за Европейски парламент през месец май. Това се случи след онлайн гласуване в Националния Съвет на партията. Албена е изявен природозащитник, носител на две престижни международни награди за екология. Тя също е предприемач в сферата на биологичното земеделие и потомствен лозар одит. Председател е на най-голямата в България браншова организация за биоземеделци – „Биопродукти“.

Неин подгласник е Росен Богомилов, заместник-директор на столично училище, магистър по образователен мениджмънт. Член на управителния съвет на фондация „Заедно в час“.

Останалите кандидати са както следва: Тома Белев, може би най-емблематичният природозащитник в България, Васил Гюров, сред любимите на българските фенове музиканти, част от култовите групи Ревю и Кале. Също така, член на управителните съвети на Музикаутор и Профон, основател на Българска музикална асоциация. Даниела Божинова, международно признат експерт, автор и изследовател в областта на референдумите, политическите права и електоралната демокрация.

Зелените взехме решение за явяване на изборите за Европейски парламент в коалиция с Движение Да, България! и ДСБ, в рамките на Демократична България. Предстоят разговори за окончателната подредба на листата на обединението.


Албена Симеонова е предприемач в сферата на биологичното земеделие, потомствен лозар и дългогодишен производител на вино. Председател е на най-голямата в България браншова организация на биоземеделци – „Биопродукти“. Завършила е Биологическия факултет на СУ, специализирала е в САЩ. Доколкото земеделието е най-субсидирания отрасъл в ЕС, присъствието на професионалисти в Европарламента, и то такива, които са убедени реформатори, е от ключово значение. Цел на Албена е да затвори вратичките за прахосване на парите на европейските данъкоплатци към едри земеделци, които нямат практическа нужда от финансиране. Според Албена Симеонова трябва да бъдат подпомагани малките стопанства, които произвеждат висококачествени и здравословни храни с висока добавена стойност. Защото е важно какво слагаме на трапезата, с какво храним децата си и как опазваме околната среда и биоразнообразието. Това ще гарантира диверсификацията на българското земеделие – животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, биопродукти, пчеларство.

https://www.facebook.com/albena.simeonova.3

Росен Богомилов е заместник-директор на столично училище, магистър по образователен мениджмънт. Член на управителния съвет на фондация „Заедно в час“. Негови приоритети в Европейския парламент ще бъдат образователните политики за българите в чужбина, и по-конкретно въвеждането на българския език за матуритетен в целия ЕС, както и успешното интегриране в образователната ни система на ученици, завръщащи се в страната. Ще работи и за активното включване на маргинализирани групи в пазара на труда.

https://www.facebook.com/rosen.bogomilov.77

Тома Белев е може би най-емблематичният природозащитник в България. Лесовъд, с дългогодишен опит в управлението на защитени територии и зони. Участвал е в създаването на четири национални и природни парка. Очакваме да пази интересите и правата на гражданите, и за еднакви стандарти за опазване на околната среда.

https://www.facebook.com/Toma-Belev

Васил Гюров е сред любимите на българските фенове музиканти, част от култовите групи Ревю и Кале. Член на управителните съвети на Музикаутор и Профон, основател на Българска музикална асоциация. Завършил Богословие в Софийския университет. Деен участник в запазване на българската природа. Ще продължи да работи за опазване на нашата природа като част от европейската. Ще разшири активността си и в областите правосъдие и противодействие на корупцията. Както и за културен обмен, разработване на мерки, поощряващи културното разнообразие.

https://www.facebook.com/vaso.gurov

Даниела Божинова е международно признат експерт, автор и изследовател в областта на референдумите, политическите права и електоралната демокрация. Заместник-председател е на международната организация Democracy International. Съосновател и доскоро съпредседател на ПП Зелените. Завършила е арабистика и международни отношения, докторант по политически науки. Като евродепутат ще работи за разширяване на европейската демокрация и овластяване на европейските граждани, за реална равнопоставеност на мъжете и жените, за налагане принципа на върховенство на правото. Ще положи усилия за напредък на зелената транспортна политика и енергетика.

https://www.facebook.com/daniela.bozhinova.7